[ X ]
Editorial11 Iulie 2017 07:00

A mai căzut un bastion! Cercetarea şi ştiinţa se vor face de acum încolo pe criterii politice!

Întrunit ieri cu noaptea în cap (bine că nu la miezul nopţii cum a mai făcut anterior), Guvernul a aprobat câteva proiecte de legi, inclusiv unul gravitatea căruia, din păcate, a scăpat opiniei publice. Mă refer la modificările şi completările la Codul cu privire la ştiinţă şi inovare şi la Codul educaţiei.

La prima vedere, aceste modificări şi completări par destul de bune, or scopul declarat este de a spori eficienţa în domeniile la care ele se referă. Dar aceasta e doar la prima vedere. În realitate, deja de pe acum putem intui o stare de lucruri, care deloc nu inspiră optimism pentru domeniul ştiinţei şi inovării. Mai jos voi da unele exemple în acest sens.

Astfel, se prevede „ajustarea cadrului instituţional de administrare a domeniilor cercetării şi inovării, competenţele în acest sens fiind concentrate la nivelul Executivului, care va aproba documentele de politici ce vor reflecta priorităţile în sector” (citat din comunicatul de presă al Guvernului – n.r.). Chiar dacă se spune că acestea din urmă vor fi elaborate de comunitatea ştiinţifică în cadrul forumului suprem, reprezentat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, respectivei instituţii i se va oferi doar rolul de „consultant strategic al Guvernului în domeniile cercetării şi inovării” (citat din comunicatul de presă al Guvernului – n.r.). Adică din autoritate ce dirijează întreg domeniul ştiinţei şi inovării, AŞM va deveni doar un fel de consultant, iar opiniile consultanţilor pot fi luate în calcul, după cum pot fi şi neglijate. Şi nu trebuie să ne îmbătăm cu apă chioară şi să ne facem iluzii că documentele de politici vor fi elaborate de comunitatea ştiinţifică. Decizia finală o va lua Executivul, care va „crâmpoţi” cum va dori ceea ce i se va prezenta, supunând orice document intereselor sale înguste.

Şi mai gravă este aşa-numita „perfecţionare a modului de finanţare a priorităţilor în domeniile cercetării şi inovării”. Pentru aceasta va fi constituită Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare, care „va fi responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători, prin concurs, indiferent de apartenenţa instituţională a acestora”. Poate că într-un stat normal formula respectivă şi e acceptabilă, numai nu în Republica Moldova. Avem tot temeiul să credem că „vor câştiga concursuri” doar cercetătorii care vor accepta să facă şi alte activităţi, mult mai plăcute şi mai utile guvernării decât cele ştiinţifice. Noi ştim cum se distribuie banii de la bugetul de stat aleşilor locali, diferitor companii, care, de asemenea, „câştigă concursuri, licitaţii etc.). Ştim ce „personalităţi” din literatură sunt promovate şi premiate din banii statului şi mai ştim şi pentru ce „merite”. De acea, avem tot temeiul să credem că şi „concursurile” pentru cercetătorii ştiinţifici vor avea la bază (ca şi în cazurile menţionate mai sus) interese politice sau alte interese, dar tot înguste. Deci, bine ai venit, ştiinţă din Republica Moldova, sub umbrela politică protectoare a guvernării!

Acum, dacă tot am ajuns în această situaţie regretabilă, nu pot să nu constat că şi atacurile din ultima perioadă, care au avut drept scop discreditarea comunităţii ştiinţifice din Moldova şi a unor reprezentanţi notorii ai acesteia, apar în cu totul altă lumină. Probabil, s-a făcut tot posibilul pentru a elimina din timp orice urmă de rezistenţă din partea comunităţii ştiinţifice, astfel fiind pregătit terenul pentru lovitura decisivă.

Cu titlu de concluzie aş menţiona că, nu zic, comunitatea ştiinţifică, AŞM, îşi are păcatele sale. Admit că există o mulţime de întrebări faţă de eficienţa acestei instituţii, dar nici ceea ce s-a făcut nu e normal.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online