[ X ]
Comentarii25 Martie 2017 13:00

(COMENTARIU) Factorii care vor conta în alegerile în baza sistemului electoral uninominal

Inițiativa privind trecerea la sistemul electoral uninominal a fost deja înregistrată în Parlament și, judecând după unele declarații și aprecieri, are toate șansele să ajungă lege. De aceea, în prezentul material voi face o analiză a factorilor care vor juca un rol important în alegerile în baza sistemului electoral uninominal.

Primul factor va fi cel administrativ. Structurilor administrative, în special celor ale puterii locale, le va reveni un rol extrem de important. Pe lângă faptul că primarii au capacitatea de a exercita o presiune oarecare asupra alegătorilor, influențând opțiunea de vot, de aceștia va depinde și autentificarea listelor cu semnături în susținerea unui sau altui candidat. În istoria recentă a RM au fost înregistrate mai multe cazuri când autoritățile locale pur și simplu au blocat autentificarea listelor cu semnături, determinând astfel mersul campaniei preelectorale. În cadrul sistemului electoral uninominal rolul primarilor ar putea fi și mai mare, deoarece mulți dintre ei ar putea fi interesați direct de modul în care se va desfășura campania electorală în localitățile lor și de rezultatele alegerilor. Există opinia că aceasta ar fi chiar una dintre mizele „luptei pentru primării”, despre care mai mulți lideri politici susțin că e în plină desfășurare acum.

Al doilea factor va fi cel uman. Va conta foarte mult calitatea echipei ce va lucra pentru candidat. Dacă în aceasta se vor regăsi medici, profesori, personalități cunoscute într-un raion sau într-un sat anume, opinia cărora contează pentru restul cetățenilor, evident că șansele candidatului vor fi mai mari. Dacă însă echipa va fi constituită din anonimi sau din persoane cu o reputație îndoielnică, atunci candidatul, va avea mai puține șanse de reușită. La capitolul factor uman poate fi trecută și imaginea, dar și notorietatea candidatului în circumscripția în care va candida. Dacă candidatul va fi cu „probleme de imagine”, atunci, chiar dacă va avea în spate o echipă puternică, șansele de a ieși învingător din cursa electorală vor fi reduse.

Al treilea factor este cel financiar. Și aici nu e vorba doar de arhicunoscuta în Moldova „cumpărare de voturi”, cât și de posibilitățile candidaților de a investi în campania electorală, dar și de… subconștientul oamenilor. Nu se știe de ce, dar oamenii cu bani continuă să exercite o influență aproape magică asupra alegătorilor din Moldova, care consideră, de multe ori că, dacă un politician a reușit să facă bani pentru sine, va reuși să facă și pentru localitatea lor sau, în cel mai rău caz, va investii banii proprii pentru a rezolva problemele oamenilor. Iar precedentele Bălți, Orhei etc., doar consolidează percepția respectivă.

Al patrulea factor este cel mediatic. Presa, cu toate acuzațiile ce i se aduc periodic, continuă să beneficieze de încrederea oamenilor, de aceea politicienii fie își cumpără/creează propria presă, fie apelează la serviciile presei pentru a avea un plus de credibilitate în alegeri. Nu e exclus că așa va fi și în cadrul alegerilor în baza sistemului electoral uninominal. Unii vor folosi presa pentru a se promova pe sine, alții – pentru a-și denigra oponenții. Iar un rol aparte în alegerile în baza sistemului uninominal va reveni presei locale, care e mai credibilă în teritorii decât presa republicană. Cine va reuși să găsească posibilități de „colaborare” cu această presă, din start va avea șanse mai mari de a ieși învingător.

Al cincilea factor este cel partinic. Chiar dacă în alegerile în baza sistemul electoral uninominal partidelor le revine un rol mai mic decât în cazul alegerilor în baza sistemului proporțional, totuși, pentru oameni va conta ce forță politică va reprezenta un candidat sau altul, iar aceasta se va expune și asupra rezultatului final al scrutinului.
Aceștia sunt cinci factori de bază identificați pentru un eventual scrutin în baza sistemului electoral uninominal.

Posibil sunt și alți factori, dar și cei menționați mai sus ne permit să ne facem de pe acum o închipuire despre condițiile în care se va desfășura un eventual scrutin în baza sistemului electoral uninominal.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online