[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 Septembrie 2023 08:00

(INTERVIU) Ion Ștefăniță: Problemele Chișinăului nu trebuie să aibă culoare politică

Ion Ștefăniță, candidatul Partidului Mișcarea Respect Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre decizia de a se implica în cursa electorală, planurile pentru Chișinău și șansele de a obține victorie.

TRIBUNA: Ce v-a determinat să candidați la Primăria capitalei?

I.Ș.: În primul rând, pentru faptul că îmi iubesc orașul. De mic m-am îndrăgostit de acest spirit al locului – Chișinău, de la prima excursie, din anul 1986, când pentru prima dată l-am descoperit, l-am apreciat, iar amintirile cu Chișinăul de altădată m-au motivat aici să-mi continui studiile, aici să încep viața de familie, cu primii 14 m2, după căsătorie. Iar prin activitatea profesională am reușit să-l studiez în profunzime, să-i studiez parcursul său istoric, de la prima atestare până Chișinăul secolului XXI. În statutul de consilier municipal am intrat în esența problematicii pe care o are orașul nostru. Din 2015, am inițiat mai multe proiecte urbane, unele realizate cu succes, altele sunt în așteptare. Prin urmare, tare îmi doresc ca ele să aibă continuitate, iar în perspectivă toate proiectele de brand:

– Chișinău, orașul meu alb. Trebuie readus pe agenda municipală, deci proiectele de reabilitare urbană, trebuie să fie prioritare.

– Chișinăul de seară, orașul Luminilor – să devină realitate prin punerea în valoare a fondului construit vechi, și aderarea la rețeaua orașelor lumină, culminând acest proiect prin: Festivalul Luminilor la Chișinău, cu dezvoltarea turistică prin această tematică, de concept iluminat artistic-nocturn pentru toate monumentele de istorie și arhitectură, pentru spațiile verzi, scuaruri și parcuri… Eu cred în acest proiect, așa cum a crezut și cel mai cunoscut conceptor de lumini, francezul Alain Guilhot, împreună cu care, în 2017, am dat start acestui proiect, aici, la Chișinău.

– Chișinău, orașul grădină. Prin acest proiect îmi doresc cât mai multe proiecte de vegetalizare urbană, acest proiect este necesar și în contextul încălzirii globale, iar actualmente toate orașele lumii dezvoltă proiectele de diminuare a temperaturii în spațiile urbane. Același lucru îmi doresc să-l fac și eu, fiind susținut, fiind în comunicare cu colegii mei de la Agenția Germană pentru Energie (DENA)

– Moara Roșie, Porțile Orașului, Romanița, Grădina Publică Ștefan cel Mare etc. sunt proiectele-pilot prin care sunt motivat să le realizez. Conceptul Orașul pentru oameni, orașul – 15 minute, parcări subterane și supraterane-etajate, fluidizarea traficului între unele sectoare, crearea unui confort urban la noi acasă în orașul nostru – iată toate acestea m-au și determinat să meditez și să iau această decizie de a reveni în administrarea urbei Chișinăului.

T.: De ce Respect Moldova și prin ce se deosebește acest proiect politic?

I.Ș.: Înainte de a lua această decizie, am trecut cu vederea prin toate cele 76 de partide și partiduțe care sunt înregistrate la ASP. Sincer să vă spun, nicio formațiune nu m-a făcut să am încredere că ele au fost create sau sunt în serviciul cetățeanului, a țării. Toate sunt o dezamăgire. Prin urmare, am fost cel care a depus la ghișeul ASP, actele pentru noua formațiune politică – „Mișcarea Respect Moldova” – este o decizie sinceră, liber luată, și cu multă dragoste de țară. Vreau ca acest “copil nou-născut”, cu adevărat să fie cu respect pentru toți, indiferent de statut: țărani sau intelectuali, indiferent de etnie, credință, gen, această formațiune politică trebuie să fie cu respect pentru toți. Prin urmare, eu cred în ceea ce construim de la zero – iar crezul meu este că, prin comunicare constructivă, prin colaborare, putem schimba lucrurile spre bine în țărișoara noastră – Moldova.

T.: Cum credeți că vor fi alegerile pentru Primăria Chișinău?

I.Ș.: Ca de obicei, anticipez că vom avea o toamnă foarte fierbinte, iar această campanie electorală nu se va deosebi față de celelalte. Politica este murdară, respectiv iată, iată începe balada moldovenilor în spiritul electoral de a se murdări unul pe altul. De fapt, vedeți, că de jure campania nu a început, iar de facto actorii și-au pus masca intereselor și merg în cerșitul voturilor. Personal, eu îmi doresc o campanie pe pozitiv, unde fiecare concurent electoral vine cu oferta sa, conceptul său, programul său pentru Chișinăul de mâine, iar în dezbaterile electorale să fie discutate, abordate problematica din agenda urbană, strategia de dezvoltare Chișinău 2030 etc.

T.: Cum credeți cine vor fi oponenții dvs. de bază în aceste alegeri?

I.Ș.: Pornind de la faptul că în campania electorală avem prezența și motivația de a candida a actualului edil al capitalei, dl Ion Ceban, care are o experiență în managementul urban – mi-a fost coleg în Consiliul Municipal Chișinău în 2015-2019, plus cea acumulată în ultimii 4 ani de mandat, înregistrând o dinamică pozitivă în transformarea urbană spre confortul citadinilor, evident că este cel mai puternic concurent electoral care îmi stă în față. Următorul concurent, care ca profil consider că nu ar satisface așteptările locuitorilor orașului, dar are susținerea partidului de guvernământ, este un alt coleg, istoricul Lilian Carp. Deci la start, ei sunt cei doi jucători care intră în duelul electoral, dar pe parcurs, cel de-al doilea va cădea, fiind developat ca impotent pentru administrarea urbană. Prin urmare, pe parcursul campaniei electorale consider că am toate șansele pentru a intra în ecuația electorală. Pentru restul concurenților electorali, cu tot respectul pentru unii, dar consider, că nu au nicio șansă.

T.: Veți avea și aliați în campania electorală?

I.Ș.: Personal sunt deschis spre comunicare cu toți, de la stânga la dreapta, deoarece problemele urbei nu trebuie să aibă culoare politică. Aceste probleme trebuie să ne unească, prin urmare, îmi doresc ca aliați să-mi fie adevărații profesioniști, motivați să dezvolte proiecte frumoase la noi acasă, în orașul nostru, toți citadinii, agenții economici pe care sincer vreau să-i susțin aici și acum. Spuneam mai devreme și prin alte intervenții, hemoragia socială e foarte mare, este o tragedie pentru această țară, prin urmare, e cazul să ne unim într-o clacă urbană – acesta e crezul meu, așa îmi doresc, așa eu văd lucrurile.

T.: Ce probleme ale capitalei considerați că sunt cele mai importante?

I.Ș.: Regula de joc trebuie stabilită, vectorul de dezvoltare urbană – Planul Urbanistic General trebuie reactualizat, cel aprobat pe 22 martie 2007, are multe lacune, dacă e să fac referință la anumite momente pentru Nucleul Istoric al Chișinăului, m-am expus la ele și pe parcursul activității mele în cadrul entității de profil – Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Deci, acest Plan actual pune în risc fondul construit din partea de jos a orașului, iar 26 de monumente de istorie și arhitectură sunt sub riscul de a fi demolate, în cazul menținerii de jure a acestor obiective fixate prin PUG 2007. Prin urmare, insist pe reactualizare, corectare. Mai departe, regulă de joc per sectoare, aceasta ar însemna elaborarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru fiecare sector al capitalei, iar prioritar ar fi să începem cu Chișinăul Vechi, ca PUZ separat. Noi avem nevoie de o claritate, ce se poate de construit, unde, cu ce regim de înălțime, cu ce funcționalitate? Astfel având aceste norme elaborate și aprobate ar fi mult mai ușor în managementul urban, ar fi mult mai clar pentru arhitecții proiectanți, cât și agenților economici motivați să investească la noi acasă. Această regulă de joc trebuie stabilită până la fiecare metru pătrat, prin Planurile Urbanistice de Detaliu etc. Problema fluidizării traficului, parcărilor haotice ce domină spațiul urban, reabilitarea Chișinăului Vechi, deșeurile – toate vor fi pe agenda mea municipală.

T.: Ce șanse considerați că aveți pentru a învinge în funcția de primar general?

I.Ș.: Șansa e de partea celor pregătiți, or, personal am trecut prin multe restartări profesionale în ultimii 23 de ani. Cele mai frumoase experiențe au fost în diverse orașe ale lumii – Beijing, Shanghai, Chongqing, Hangzhou din China (2010, 2011, 2012), restartul profesional din Motreal, Canada (2013), vizita de studiu și documentare din Rio de Janeiro, Brazilia (2014), sau experiența orașului Kyoto din Japonia (2019). Baza de formare profesională cu toate orașele din diversele regiuni ale Franței. Vizitele de lucru din capitalele europene consider că sunt o formare, o experiență pe care am acumulat-o și păcat ar fi să nu contribui la noi acasă cu aceste cunoștințe, proiecte ce pot fi realizate în perspectivă, în statut fie de manager general al orașului, fie de ales local în Consiliul Municipal Chișinău.

T.: Care vor fi primele acțiuni dacă învingeți în lupta pentru Primărie?

I.Ș.: Consolidarea și motivarea echipei pentru o continuitate în dezvoltarea urbană, un dialog deschis și transparent cu toți agenții economici – deci ușa investițională o voi face larg deschisă. Zero birocrație pentru toate proiectele investiționale, pentru toate punctele, adresele moarte din capitală. Un dialog deschis și continuu în serviciul citadinilor, toate proiectele de decizie din Consiliul Municipal Chișinău, care sunt în așteptare ani de zile, vor fi puse pe ordinea de zi. Plus toate cele menționate mai sus vor fi pe agenda mea urbană.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...