[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news4 Iunie 2023 07:54

TOP-10 curiozități despre Summitul CPE, desfășurat în Republica Moldova 

La 1 iunie curent, la Bulboaca s-a desfășurat a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene (CPE), fiind catalogat de oficiali drept cea mai mare și importantă reuniune diplomatică organizată în țara noastră de la independență încoace. TRIBUNA analizat informațiile disponibile și declarațiile făcute și a elaborat „TOP-10 curiozități despre Summitul CPE”. 

1. 48 de lideri – împreună

Summitul Comunității Politice Europene 2023, care a avut loc în localitatea Bulboaca, a întrunit 48 de președinți de stat, premieri și înalți demnitari ai Uniunii Europene.

2. 656 de jurnaliști  – prezenți 

Summitul CPE a făcut ca Republica Moldova să beneficieze de o vizibilitate fără precedent pe plan internațional, 656 de jurnaliști – locali și de peste hotare relatând în timp real de la fața locului.

3. Primul oaspete – Volodymyr Zelenskyy 

Primul oaspete care a pășit pe covorul roșu și care a fost întâmpinat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelesnkyy. Dacă va fi prezent la eveniment nu se știa, or, autoritățile au anunțat că asemenea confirmări se fac doar cu foarte puțin timp înainte de evenimentul propriu-zis.

4. Un grup de manifestanți a fost descurajat 

Cu privire la asigurarea ordinii publice la nivel național, nu au existat situații în care autoritățile să fie nevoite să intervină. Doar în capitală, autoritățile au activat pentru descurajarea unor grupuri de persoane, care intenționau să se manifeste în perimetrele de securitate, instituite pentru Summitul CPE, mai exact lângă locațiile de cazare. Urmare a dialogului, grupurile au înțeles că pot să-și exprime dreptul la opinie în zone din afara ariei de securitate, poliția asigurându-le siguranța în deplasare și manifestare.

5. Instituțiile de stat în domeniul securității au activat coordonat 

Autoritățile implicate în asigurarea securității Summitului CPE au reușit să-și îndeplinească cu succes misiunile. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Autoritatea Aeronautică Civilă, precum și celelalte instituții ale statului au lucrat integrat și au menținut starea de securitate la normalitate, cu nivel moderat de risc, aferent situației regionale, cu război la frontieră. Pentru asigurarea securității regionale, Republica Moldova a primit mentorat și sprijin de la toate structurile de securitate ale statelor participante la Summit, conform uzanțelor internaționale practicate pentru evenimente de acest nivel.

6. Situația criminogenă a scăzut 

Statisticile pe situația criminogenă pe întreaga țară au scăzut în intervalul 31 mai – 1 iunie. Astfel, au fost înregistrate descreșteri semnificative cu privire la infracțiunile cu risc social crescut, accidente rutiere, situații de pericol și intervenții ale pompierilor și salvatorilor. La nivel de țară, serviciile de urgență medicală au activat în regim special de intervenție, conform standardelor.

7. Restricții aprobate de autorități 

În contextul Summitului CPE, zilele de 1 și 2 iunie au fost declarate zilei libere. În intervalul 00:01 a.m (ora locală) 1 iunie 2023 și până la ora 07:00 a.m (ora locală), 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost declarat ca zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile. Au fost permise doar zborurile aeronavelor ce transportau delegații oficiale la Summit. De asemenea, în Chișinău, începând cu seara zilei de 31 mai  – și până în dimineața zilei de 2 iunie, au fost stabilite mai multe restricții de circulație, fiind oferite rute alternative de deplasare a pietonilor, autoturismelor și transportului public prin municipiul Chișinău și zonele limitrofe. Traficul rutier pe traseul Chișinău-Bulboaca a fost suspendat pentru mai multe ore. Transportul interurban a fost redirecționat pe rute alternative, cu excepția ambulanțelor și autospecialelor, care aveau un regim special de circulație. Utilizarea dronelor a fost, de asemenea, interzisă.

8. Ultima delegație 

Delegația din Kosovo a plecat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la 2 iunie curent, în jurul orei 16.00 – fiind ultima delegație participantă la Summitul CPE.

9. Peste 200 de știri – diseminate de Grupul Media 

Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul CPE, pe parcursul a câteva săptămâni, a livrat peste 200 de știri în limbile română și engleză, în sprijinul cetățenilor și a reprezentanților mass-media naționali și internaționali, dar și a organizat două pool-uri de presă la simularea generală din 14 mai și coordonarea altor două pool-uri de presă în ziua Summitului, prin instruirea jurnaliștilor și asigurarea acestora cu materiale informative, inclusiv fotografice.

10. Trafic intensiv la frontieră 

Toate punctele de frontieră au lucrat în regim normal în ziua Summitului. În legătură cu faptul că mulți cetățeni ai Republicii Moldova au ales să se bucure de zile libere, în intervalul 1-4 iunie, planificând o minivacanță peste hotarele țării, în dimineața zilei, la trecerea frontierei cu România s-a atestat o creștere a valorilor de trafic.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...