[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii19 Mai 2023 06:00

Declarație: R.Moldova - în pragul unei crize politice de proporții, chiar dacă guvernarea deține absolut toate pârghiile

„Republica Moldova a fost adusă în pragul unei crize politice de proporții. Asta chiar dacă guvernarea deține absolut toate pârghiile puterii. Încercăm să fim optimiști desigur dar modul cum s-a acționat până la această etapă nu ne permite să presupunem decât că așa se va proceda și mai departe” – a constatat Igor Klipii, secretar general al Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), informează TRIBUNA. 

Politicianul în context s-a întrebat „ce trebuie de făcut?” și a spus că „nu există soluții rapide care ar compensa inacțiunea criminală de decenii și lipsa totală de voință”.

„În situații de criză se impun decizii bazate pe voință, unitate națională și luciditate:

1. Anihilarea rapidă și categorică a propagandei rusești. RM este de 30+2,5 ani sub capacul propagandei rusești non-stop. Nu s-a făcut și nu se face NIMIC pentru a reduce „doza” de dezinformare și manipulare revărsată peste noi! (Tot spațiul de-a lungul Nistrului (dar nu doar!) rămâne sub dominația indiscutabilă a surselor rusești/separatiste de informare!)

2. Identificarea și asumarea soluției de securitate pentru RM. Este important să înțelegem că NATO presupune nu doar „arme letale” dar și asigurarea stabilității interne. Trebuie să acceptăm și faptul că NATO reprezintă condiția sine qua non pentru investițiile reale în RM!

3. Dezbaterea și implementarea urgentă a Reformei teritorial-administrative și punerea pe picior de egalitate a tuturor unităților teritorial-administrative/județelor! Fără discriminare și fără privilegii. Atât Gagauz-Yeri, cât și regiunile din stânga Nistrului nu pot beneficia de condiții mai favorabile în raport cu alte unități teritorial administrative ale RM! Toți cetățenii trebuie să fie egali în fața legii și să beneficieze de condiții egale de viață!

4. Promovarea sistemică a „valorilor civice” ale Republicii Moldova: Simbolica, istoria și Limba de stat trebuie cunoscute de toți cetățenii RM.

5. Încheierea unui Parteneriat strategic cu Romania (unicul vecin european al RM) privind integrarea noastră rapidă și organizată în spațiul legal, economic și de securitate european! – Acest parteneriat trebuie cerut de noi și nu cerșite noi și noi pomene!”, a enumerat Igor Klipii.

Potrivit spuselor sale, fără efectuarea acestor pași și integrarea europeană va rămâne un vis neîmplinit.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...