[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri20 Martie 2023 12:21

Istoria companiei „Rodos”, golită de bani și imputată fostului premier Vlad Filat

Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost pus sub învinuire și condamnat pentru unele fapte pe care nu le-a comis. Mai exact, în cadrul urmăririi penale, fostului demnitar i-au fost atribuite ilegal mai multe companii rezidente și nerezidente. Deși Filat nu avea nicio legătură cu acestea, instanța de judecată a dat curs solicitării procurorilor și a dispus condamnarea fostului premier, informează TRIBUNA cu referire la deschide.md. 

Un exemplu în acest sens este atribuirea prin sentința de condamnare a companiei „RODOS OVERSEAS” LTD. Aceasta i-a fost atribuită lui Vladimir Filat în cauza penală și pe conturile căreia procurorii au pretins că la data de 29 septembrie 2014 compania „DOVASTRA CAPITAL ” LP, gestionată de Ilan Șor, a transferat suma de 5,5 milioane euro și pe care Vlad Filat i-a primit și respectiv, prin Decizia de condamnare a fost obligat să-i restituie statului, fiindu-i aplicată confiscarea specială asupra bunurilor sale dobândite cu mult timp înainte de pretinsa învinuire.

De menționat că cu un an înainte de pornirea urmării penale pe numele lui Filat, la 6 octombrie 2014, de către procurorul Mihail Ivanov a fost pornită o cauză penală pentru „spălarea banilor în proporții deosebit de mari”, infracțiune săvârșită de către „RODOS OVERSEAS” LTD. Peste câteva zile, la 9 octombrie 2014, a fost autorizată aplicarea sechestrului asupra mijloacelor bănești în sumă de 5.500.000 euro disponibile în contul companiei „RODOS OVERSEAS” LTD.

Ulterior, la 12 noiembrie 2014, prin Ordonanța judecătorească nr. 2po-755/14 din 14 noiembrie 2014, emisă de către judecătorul Mihail Diaconu, s-a dispus încasarea forțată de la „RODOS OVERSEAS” LTD în beneficiul  „DOVASTRA CAPITAL” LP datoriei în mărime de 5,5 milioane euro, echivalent în valută națională, conform cursului oficial al Băncii Naționale a Moldovei la data executării hotărârii. Această ordonanță a fost luată în cadrul dosarului nr. 2po-755/14.

Continuarea materialului e disponibilă aici.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...