[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Martie 2023 08:00

TOP-5 lucruri care ar putea să-i joace festa Guvernului Recean 

Guvernul condus de Dorin Recean are deja mai bine de o lună de activitate și, după cum spune regula – în primele 100 de zile nu se trag concluzii cu privire la rezultate și erori, însă, putem anticipa care sunt acele lucruri care ar putea complica „viața” acestui Executiv. Astfel, TRIBUNA, pentru această duminică, a analizat situația și a elaborat „TOP-5 lucruri care ar putea să-i joace festa Guvernului Recean”.

1. Miniștrii „moșteniți”

Așa cum spun mai multe voci sonore din spațiul public – atunci când se vorbea de remanieri guvernamentale în Guvernul Gavrilița, nu era vorba doar de ex-Premierul Natalia Gavrilița sau 2-3 miniștri, era vorba de remanieri semnificative prin înlocuirea majorității membrilor Cabinetului sau chiar schimbarea completă a Cabinetului. Astfel, „moștenirea” majorității miniștrilor – mulți dintre care nu se aud și nu se văd, nici nu prea se bucură de apreciere și popularitate, ar putea avea un impact major asupra performanței Guvernului. Or, vorbind în termeni matematici – cum să ajungi la un alt rezultat, dacă elementele problemei sunt aceleași?! 

2. Neapartenența lui Dorin Recean la PAS

Dorin Recean a fost înaintat la funcția de Prim-ministru de către Președintele țării, Maia Sandu, fiind susținut în Parlament de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). PAS a susținut demisia Nataliei Gavrilița, care e prim-vicepreședinte al PAS, din funcția de Premier și a votat pentru numirea unui șef de Guvern din afara partidului. Dorin Recean a declarat că nu este membru al PAS, dar și-ar dori să fie invitat în partid – lucru care pare că nu s-a întâmplat cel puțin deocamdată. Desigur, nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, totuși faptul că nu e membru al echipei partidului, ar putea la un moment dat să-i joace festa Premierului.

3. Lipsa de cadre 

O mare problemă, care a fost și pentru Guvernul anterior, este lipsa sau numărul insuficient de cadre. Multe funcții de conducere continuă să fie ocupate de interimari, în ministere și agenții sunt multe locuri vacante, iar nou-creatul minister – Ministerul Energiei este în proces de constituire și angajări, având acum aproximativ 10 angajați. Lipsa angajaților și mai ales a angajaților profesioniști, cu siguranță, complică situația, mai ales că Republica Moldova și-a asumat câteva angajamente foarte serioase în acest an pentru a ajunge la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă și crearea unor funcții suplimentare, dar și concentrarea eforturilor angajaților ministerelor și agențiilor pe noi direcții și nu pe sau doar pe problemele curente.

4.Comparația cu Guvernul Gavrilița

Așteptările mari pot genera dezamăgiri mari – nu am spus-o noi, dar e o constatare care ar putea să se refere ulterior și la Cabinetul Recean. După o serie de gafe și nereușite ale Guvernului Gavrilița, Executivul Recean a fost învestit cu așteptări mari din partea cetățenilor, politicienilor și experților. De facto, se așteaptă ca Guvernul Recean să fie mai bun, preferabil mult mai bun, decât Guvernul Gavrilița (or, pentru aceasta a și fost făcută schimbarea), căci dacă lucrul acesta nu se va întâmpla… dezamăgirea va fi extrem de mare.

5.Reforma justiției 

Reforma justiției, de asemenea, ar putea avea un impact serios asupra activității Guvernului. Or, acest Guvern, învestit de partidul de guvernare, care deține majoritate parlamentară, se asociază direct cu reforma justiției – lucru promis în campanie electorală. De succesul acestei reforme depinde și succesul Guvernul și invers. La moment, putem constata doar că în justiție situația e destul de complicată sau cum spun mulți „asistăm la un blocaj” și, dacă nu vor fi identificate soluții și lucrurile nu se vor schimba, acest Cabinet, indiferent de alte rezultate, se va confrunta cu un mare eșec.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...