[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 Martie 2023 14:00

Omul săptămânii: Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr 

Omul acestei săptămâni este Dinu Plîngău, președinte al Platformei Demnitate și Adevăr – partid care și-a anunțat decizia privind participarea la alegerile locale sub brandul politic propriu, informează TRIBUNA. 

Platforma DA a anunțat și că, pentru alegerile din municipiul Chișinău, vor fi depuse toate eforturile pentru o alianță mai largă a forțelor pro-democratice și pro-europene. În acest sens, deja a fost inițiat un proces de consultare cu alte partide extraparlamentare în vederea unei construcții electorale mai largi în jurul Platformei DA, atât pentru Consiliul Municipal Chișinău, cât și pentru identificarea unui candidat la funcția de primar general al capitalei.

Totodată, Platforma DA a finalizat etapa de reorganizare și consolidare internă a structurii de partid la nivel de municipiu și suburbii.

„Platforma DA va avea de trecut un test politic și electoral extrem de important și anume alegerile locale din toamna anului 2023. Iar pentru a diminua riscurile unui succes electoral al partidelor oligarhice, este necesară o alianță mai largă a forțelor pro-democratice și pro-europene extraparlamentare”, a declarat Dinu Plîngău.

În această săptămână, Platforma DA a desfășurat și o conferință de presă în cadrul căreia a cerut revizuirea Regulamentului cu privire la calcularea compensațiilor și revizuirea tarifului la gaz, pentru a evita deconectarea consumatorilor finali de la rețea.

TRIBUNA precizează: Dinu Plîngău s-a născut la 13 aprilie 1994, la Edineț. A a studiat dreptul la Universitatea de Stat din Moldova, obținând licență și master. Până a deveni deputat, s-a manifestat ca activist. În 2014, a fondat Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, unde deține și calitatea de președinte. Împreună cu aceștia, în ianuarie, 2015, Plîngău a organizat primul protest împotriva furtului miliardului din sistemul financiar-bancar. Ulterior, a participat la protestele organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase. În 2016, a devenit membru al noului Partid Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și în septembrie 2017 a fost ales președinte al Organizației de Tineret al Platformei DA. Este, de asemenea, co-fondator și membru al Asociației pentru Dezvoltarea Democrației DECID. A candidat la alegerile parlamentare din 2019 atât pe circumscripția națională, cât și pe Circumscripția uninominală nr. 3 Edineț din partea Blocului electoral ACUM, din care făcea parte partidul său. La Edineț a fost învins de candidatul Partidului Democrat din Moldova, dar a ajuns în cele din urmă deputat pe listă de partid. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în legislatura 2019-2021 – cel mai tânăr deputat din legislatura respectivă. La 13 iulie 2021 a devenit președintele interimar al Platformei DA, ulterior fiind ales președintele formațiunii în cadrul congresului partidului din 8 mai 2022.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...