[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri3 Februarie 2023 06:00

Dionis Cenușa: Există două moduri prin care Rusia poate prezenta în mod eficient riscuri militare pentru Moldova 

Țara este în alertă după ce ministrul de Externe rus, Serghei, Lavrov a declarat într-un interviu că NATO/Vest ar fi interesat să repete „scenariul ucrainean” în Moldova. Această declarație coincide cu avertismentele Ucrainei că Rusia pregătește un atac masiv, care ar putea avea repercusiuni și asupra Moldovei. Constatarea a fost făcută de analistul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

Pe canalul său de Telegram, el a scris că, două moduri prin care Rusia poate prezenta în mod eficient riscuri militare pentru Moldova sunt următoarele:

1) atacuri cu rachete (diverse rachete au violat spațiul aerian moldovenesc în 2022-2023;

2) prin Transnistria.

„Primul risc are o probabilitate mai ridicată decât a doua.

Explicație:

a) dacă Rusia folosește din punct de vedere militar Transnistria, armata ucraineană va reacționa cu acțiuni preventive (fără așteptarea acordului Moldovei);

b) Elitele separatiste din Transnistria caută să păstreze pacea în scopul supraviețuirii. Dacă Ucraina lovește, regimul separatist nu va face față cu cascada de consecințe. Astăzi, regiunea se află deja în stare de urgență economică”, a menționat expertul.

Dionis Cenușa a mai spus că, cei care susțin că Rusia va ajunge în Moldova din nord (din Belarus prin Ucraina) au o înțelegere vagă despre constrângerile cu care se confruntă Rusia și potențialul defensiv al Ucrainei.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...