[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii18 Ianuarie 2023 07:01

Declarație: Tariful la gaze naturale pentru consumatori nu poate scădea peste noapte, chiar dacă Moldova decide să cumpere gaz mai ieftin

Analistul politic Dionis Cenușa s-a referit la situația privind gazele naturale, afirmând că, „în situație de criză, orice guvernare inclusiv cea din Moldova trebuia să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv cel mai negativ, care ține de stoparea definitivă a livrărilor de gaze din Rusia. Apropo, acest scenariu încă este probabil, dacă accidental sau intenționat, rachetele rusești țintesc conductele de gaze care tranzitează Ucraina. Deocamdată, Rusia manifestă dorința de a relua livrările de gaze către UE, dar în luna noiembrie și decembrie estimările arătau altfel”, informează TRIBUNA.

În opinia sa, „a fost perfect corect și conform logicii de reducere a riscurilor (care înseamnă pregătirea sau reziliență pentru scenarii negative) să procure și să stocheze cât mai mult gaz natural în rezervele strategice, cel puțin pentru o lună. Acele 250 milioane de m3 care sunt stocate în Ucraina și România au sens, inclusiv pentru că pot fi folosite pentru a suplini gaz pentru producția de energie ieftină în regiunea transnistreană. Evident, transparența referitor la modul cum s-au făcut achizițiile și integritatea dubioasă a Ministrului Spînu ridică semne de întrebare legate de selecționarea celui mai bun preț”.

„Diferența dintre prețul la gazul achiziționat în 2022 și cel actual de pe piața spot europeană este interpretată în mod discutabil. În primul rând, nimeni nu știa în 2022 că iarna va fi una călduroasă, cel puțin primele două luni. Respectiv, achizițiile se făceau pentru a supraviețui unei ierni geroase. Al doilea lucru care trebuie înțeles corect este că chiar dacă prețurile de pe piața europeană a scăzut sub 700 euro pentru mia de metri cubi, acest lucru nu înseamnă nicidecum că piața este lichidă și că Moldova sau alte țări pot achiziționa gaz mai ieftin. Nu există suficient gaz natural, deoarece statele UE încep să folosească gazul stocat în depozite pentru că temperaturile scad”, a menționat el într-un comentariu pe Telegram.

Dionis Cenușa a remarcat că, tariful la gaze naturale pentru consumatorii moldoveni nu poate scădea peste noapte, chiar dacă Moldova decide să cumpere gaz mai ieftin. Deoarece trebuie compensate devierile masive din 2022.

„Totodată, Moldova poate cumpără un volum limitat de gaze naturale, dacă există capacități de depozitare în România și Ucraina, și bani pentru acest lucru. Guvernul trebuie să comunice câți bani au fost cheltuiți din ce împrumutați pentru securitizarea livrărilor de gaze. De asemenea, trebuie să fie explicat faptul dacă Moldova are nevoie de gaz natural reieșind din volumul consumat, cel aflat în depozite și cel care poate fi achiziționat în eventualitate reieșind din consumul intern și respectiv nivelul temperaturii de afară”, a conchis expertul.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...