[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Ianuarie 2023 09:00

„Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023”. Anatolie Prohnițchi: Pentru PVE 2022 a fost un an plin de activități

În cadrul proiectului TRIBUNA „Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023” – Anatolie Prohnițchi, președintele Partidului Verde Ecologist (PVE), a făcut următoarele declarații:

„Anul 2022 a fost un an cu provocări majore atât pentru guvernare, cât și pentru cetățeni.

Declanșarea războiului de către Federația Rusă contra Ucrainei a provocat criza de securitate, economică, energetică și umanitară. Guvernarea aleasă democratic a depus eforturi să facă față provocărilor, dar nu a reușit în totală măsură, inclusiv din cauza egoismului politic nemaivăzut, care pe timp de pace posibil ar fi fost înțeles, dar nu în situația de azi când e necesară mobilizarea tuturor forțelor sănătoase. Cetățenii Republicii Moldova au fost supuși unui atac psihologic nemaipomenit că va fi o iarnă grea și nu vom supraviețui. Realitatea dovedește că situația se ține sub control.

 

Pentru Partidul Verde Ecologist anul 2022 a fost un an plin de activități pe plan național și internațional.

Național:

Anul a început cu un flashmob la compania publică Teleradio Moldova, unde am cerut accesul partidelor extraparlamentare la TV și Radio.

(fără succes, nici azi nu am primit răspuns la scrisoare).

În a doua decadă a lunii ianuarie am lansat o invitație partidelor extraparlamentare pentru a crea un front comun conform practicilor partidelor europene în alegerile viitoare.

Am petrecut un șir de flashmob-uri contra modificării legislației ce ar permite incinerarea deșeurilor și anvelopelor.

Împreună cu colegii (refugiați), Partidul Verde Ucraina, am sădit în luna martie 30 de stejari.

În luna aprilie am marcat aniversarea a 30 de ani ai Partidului Verde Ecologist, unde am avut și felicitări ai colegilor din cadrul Partidului Verde European.

De ziua fluviului Nistru (26 mai) am fost împreună cu localnicii din or. Rezina. Pe parcursul anului am avut întrevederi cu colegii din raioane.

În cadrul multiplelor mese rotunde am discutat subiectele legate de micșorarea pragului electoral, implementarea votului electronic, protecția pădurilor, cultivarea cânepii industriale ca sursa alternativa pentru producerea peleților,  folosirea metodei de piroliză în managementul deșeurilor, implicarea diasporei în politică cu susținerea Verzilor Europeni în țările de reședință.

Internațional:

Pentru 24 martie dimineața o delegație a PVE trebuia să zboare la Kiev la o întrunire, sub egida Partidului Verde European, a partidelor verzi din Ucraina, Moldova, Georgia, Belarus.

Desigur cu începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina totul s-a stopat. PVE a ieșit cu o declarație „Adolf Putin – stop războiul”.

La începutul lunii iunie delegația PVE a participat la Consiliul Partidului Verde European, în cadrul căruia am votat pentru nouă componență a Comitetului Partidului Verde European.

Am obținut susținerea Verzilor Europeni a Republicii Moldova ca țară candidat în UE. În timpul lucrărilor Congresului am organizat și o expoziție a creației doamnei Margareta Chițcati și a scriitorului Iulian Ciocan.

În primele zile ale lunii iulie la Iași am participat la o întrunire a partidelor verzi din România, Moldova, Ucraina.

În luna august am petrecut o masa rotundă cu diaspora „Un viitor Verde pentru Moldova în UE”.

La începutul lunii septembrie, delegația PVE a participat la congresul Partidului Verde România, în cadrul căruia a fost adoptat noul statut și aleasă noua conducere.

Pe 29-30 septembrie delegația PVE a participat la intalnirea europarlamentarilor Verzi pe subiectul pregătirii către alegerile europarlamentare din 2024.

Pe 2-4 decembrie delegația PVE a participat la lucrările congresului Partidului Verde European, unde au fost votate multe rezoluții cruciale pentru UE.

Tot la Copenhaga a fost semnat acordul bilateral al Partidului Verde Ecologist cu Partidul Verde Estonia.

Nereușite:

Nu s-a reușit crearea unui front comun al partidelor proeuropene.

Adresările partidului pe subiectele de protecția mediului nu sunt auzite și de către actuala guvernare.

Pentru 2023 prioritățile partidului sunt:

* lupta pentru un mediu curat în Republica Moldova;

* impulsionarea implementării resurselor alternative de energie;

*stabilire relațiilor bilaterale a APL  verzi din UE cu APL din Moldova.

* pregătirea către alegerile locale.

Așteptările sunt ca agresiunea Federației Ruse să fie stopată și să se instaureze pacea în regiune și în lume.

Cetățenilor le dorim un nou an mai bun, mai curat, să se bazeze pe forțele proprii, să manifeste în continuare înțelepciunea oamenilor gospodari sa nu cadă pradă promisiunilor populiste și să aleagă grâul de neghină, așa cum au făcut-o părinții și buneii noștri. Fiți uniți și vom izbuti!”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...