[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv7 Ianuarie 2023 08:00

„Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023”. Igor Munteanu: Constituirea CUB - poate cel mai important eveniment

TRIBUNA.md a lansat, tradițional, proiectul de final de an – „Totalurile anului 2022. Planuri pentru 2023”. Astfel, în următoarea perioadă, vor fi publicate o serie de interviuri despre realizări, eșecuri, planuri.

Igor Munteanu, președintele Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), a răspuns întrebărilor noastre, declarând următoarele:

„2022 a fost un an fatidic, atât din punctul de vedere al amenințărilor de securitate generate de războiul de agresiune rusesc contra Ucrainei, dar și a unor crize sistemice, care amenință bunăstarea populației. La început au fost valurile de refugiați, în februarie, atunci când Rusia spera să pună stăpânire asupra Kievului și să ocupe Ucraina în urma unui blitzkrieg, după care, odată cu primele înfrângeri serioase și trecerea războiului în alt regim, de „atriție”(înfometare), care înseamnă la modul practic – distrugerea infrastructurii civile și economice, paralizarea economiei și capacității de apărare a Ucrainei. Războiul are un impact dramatic negativ asupra Republicii Moldova, iar Guvernul a trebuit să reacționeze ca un „pompier” speriat, în condițiile unui stat cu instituții extrem de vulnerabile și ne-reziliente.

O mare parte din anul 2022 am dedicat-o cercetării academice și cursurilor universitare. Am organizat un Forum internațional de securitate în octombrie, 2022, am scris articole în presa internațională și am participat la scrierea unor studii aplicate, inclusive pe evaluarea impactului crizei energetice asupra populației cu venituri reduse în Republica Moldova. Totuși, poate cel mai important eveniment a fost, în opinia mea, constituirea partidului politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), un partid liberal, pro-European, național, care va deveni, în scurt timp, parte integrate a familiei liberale europene, ALDE/Renew. Am realizat multe din ce mi-am propus, cu mici excepții pe care le voi recupera în 2023.

Sper mult ca în anul 2023 să avem o perioadă intensă de recuperare democratică și construcție în beneficiul populației. Asta ne-o cer instituțiile Uniunii Europene pentru ca perspectiva promisă de aderare să treacă de la „plăsmuire” și probabilități la fapte concrete. Ar însemna ca autoritățile (indiferent cine va fi la guvernare) să stopeze declinul economic, să fie capabile să aducă peste 6% PIB asistență externă nerambursabilă anual din partea UE, astfel ca businessul, educația, transporturile și infrastructura să primească banii „reținuți” din diferite motive, de regulă politice, în ultimul deceniu. Mă voi bucura să știu că pot veni la guvernare oameni competenți, care-și pot depăși complexele și face lucruri, fără pasiune, dar cu dragoste de neam și de apropiații lor. Eu cred că anul 2023 va cere multă unitate și fapte care să convingă oamenii că oamenii politici sunt capabili să le merite reprezentarea. Asta se va vedea la alegerile locale de la finele anului 2023, dar și la multe etape în care oamenii politici vor da socoteală pentru eșecurile și realizările lor. Asta este ceea ce-mi doresc eu pentru anul 2023 și cred că această abordare ar putea avea mulți susținători printre cititorii dvs.

Evident, multe dintre planurile noastre de consolidare și construcție politică vor depinde de modul în care se va încheia masacrul din Ucraina, acest război rusesc de agresiune contra poporului ucrainean, comparabil ca sălbătăcie numai cu dramele prin care au trăit părinții și bunicii noștri în al II-lea război mondial. Sper, însă, și nădăjduiesc ca războiul acesta să se încheie, iar națiunile europene să-și caute de treabă pentru a face viața cetățenilor lor mai fericită și mai plină de sens sub aspectul lucrurilor simple pentru familie, siguranța copiilor, educație de calitate, controlul asupra schimbărilor climatice, dezvoltarea calculată a noilor tehnologii, etc. Sunt convins că drumul nostru este european, iar alegerea noastră este de a reîntregi spațiul vorbitor de limbă română în același stat, România. Acesta este proiectul unei generații care dorește să pună capăt improvizațiilor. Noi, la CUB, suntem determinați și avem viziunea spațiilor comune integrate cu România, un instrument de politici care va deschide orizonturile de timp necesare pentru ca idealul național să prindă consistență și să se realizeze.

Evident, pentru CUB anul 2023 va fi un an de efort susținut și de realizări pe măsura lui.

Cititorilor platformei TRIBUNA aș vrea să le doresc sărbători liniștite și bunăstare.”

URMĂREȘTE-NE ȘI PE TELEGRAM

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...