[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Decembrie 2022 14:00

Omul săptămânii: Dinu Plîngău, președintele Platformei DA 

Omul acestei săptămâni este Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) – partid care, la 13 decembrie curent, a marcat 7 ani de la constituire, informează TRIBUNA. 

„Acum 7 ani a fost fondată o adevărată alternativă clasei politice corupte și oligarhice. Platforma DA este portavocea ce a mobilizat zeci de mii de oameni să protesteze împotriva capturării statului, am fost oaza de demnitate și adevăr într-o perioadă copleșită de frică. Ideea schimbării ne-a unit într-o adevărată forță ce a reușit să adune peste 400.000 de semnături într-un timp record pentru ca, astăzi, Președintele Republicii Moldova să fie ales de către întreg poporul” – a declarat Dinu Plîngău.

Politicianul a precizat că, Platforma DA este partidul care a fost acceptat într-un timp record în marea familie europeană, devenind parte a PPE.

„Suntem partidul ce a menținut flacăra protestului și rezistenței și, împreună, am produs schimbarea. Suntem partidul care a demonstrat performanță în toate funcțiile delegate politic, având cea mai productivă fracțiune în Parlamentul Republicii Moldova, cu cele mai multe proiecte, fiind cea mai vocală și profesionistă. Acesta e doar vârful aisbergului drumului lung pe care l-a parcurs această formațiune și membrii ei. Avem multe reușite, trecând prin multe greutăți, provocări și dezamăgiri.

Astăzi, cu o privire în trecut, suntem mândri de drumul pe care l-am făcut. Platforma DA a rămas o echipă mare pentru că oamenii s-au adunat pentru idee, iar ideea noastră de azi este fortificarea unei alternative politice puternice ce va asigura parcursul european al Republicii Moldova la viitoarele alegeri parlamentare, într-o perioadă destul de complicată, cu o societate dezbinată, cu provocări externe și interne. Mesajul pe care-l transmitem azi este că e nevoie de unitate, de conjugarea eforturilor pentru a face față provocărilor ce afectează viața fiecărui cetățean, a evita greșelile actualilor demnitari și, îndeosebi, a preveni revenirea forțelor oligarhice și pro-ruse pe fundalul dezamăgirilor profunde resimțite acum de societate”, a mai spus Dinu Plîngău.

Președintele Platformei DA a mai menționat în context: „Suntem încrezători că Moldova merită mai mult, că și la noi acasă pot exista legi egale pentru toți, cu o viziune clară cu care să pășim cu demnitate în Uniunea Europeană, o economie puternică și nu economii pentru supraviețuire, că putem lansa proiecte în loc să luăm credite, putem avea stat de drept, justiție corectă pentru toți și nu una urâtă de toți”.

TRIBUNA precizează: Dinu Plîngău s-a născut la 13 aprilie 1994, la Edineț. A a studiat dreptul la Universitatea de Stat din Moldova, obținând licență și master. Până a deveni deputat, s-a manifestat ca activist. În 2014, a fondat Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, unde deține și calitatea de președinte. Împreună cu aceștia, în ianuarie, 2015, Plîngău a organizat primul protest împotriva furtului miliardului din sistemul financiar-bancar. Ulterior, a participat la protestele organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase. În 2016, a devenit membru al noului Partid Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și în septembrie 2017 a fost ales președinte al Organizației de Tineret al Platformei DA. Este, de asemenea, co-fondator și membru al Asociației pentru Dezvoltarea Democrației DECID. A candidat la alegerile parlamentare din 2019 atât pe circumscripția națională, cât și pe Circumscripția uninominală nr. 3 Edineț din partea Blocului electoral ACUM, din care făcea parte partidul său. La Edineț a fost învins de candidatul Partidului Democrat din Moldova, dar a ajuns în cele din urmă deputat pe listă de partid. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în legislatura 2019-2021 – cel mai tânăr deputat din legislatura respectivă. La 13 iulie 2021 a devenit președintele interimar al Platformei DA, ulterior fiind ales președintele formațiunii în cadrul congresului partidului din 8 mai 2022.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...