[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important30 Noiembrie 2022 06:59

Ex-deputat: România are mai mare grijă de securitatea energetică a Moldovei decât unii responsabli de la noi

„România este SALVATORUL ENERGETIC al Republicii Moldova! Vedem și simțim un gest mai mult decât frățesc din partea ei”. Declarațiile au fost făcute de ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, informează TRIBUNA.

El a spus că, țara de peste Prut face acest lucru în detrimentul propriilor intereselor economice, dat fiind faptul că majoritatea energiei electrice se procură pentru țara noastră la prețul intern al României, care este minimum de 3 ori mai mic decât prețul internațional de piață.

„Ajutorul vital vine, în pofida faptului ca unii demnitari de stat, făcând declarații de dragoste față de România, de câteva ori i-au arătat spatele. Noi nu trebuie să uităm NICIODATĂ acest gest”, a subliniat fostul deputat.

Alexandru Slusari a mai menționat că, dacă ar fi lucrat blocul 3 de la Termoelectrica, Moldova, având energia electrică importată în baza contractelor în cantități de 5000-5800 Mwt pe zi și cea produsă zilnic pe intern de aproximativ 4000 Mwt, practic nu ar trebui să procure energia la bursa, care în timp de iarnă devine tot mai scumpă. Calculele orientative arată că tariful pentru consumatori nu ar trebui să fie mai mare de 4,7 lei per KWT cu TVA și ar fi unul stabil.

Cu părere de rău – a remarcat el – „la moment avem un bucluc enorm la Termoelectrica cu licitații scandaloase, avaria suspectă”, dar și „bâlbâiala ministrului Infrastrcturii”. Prin urmare, deficitul de energie îl cumpărăm la prețuri bursiere, care sunt în creștere și foarte greu pot fi prognozate.

„Mi se crează impresia că România are mai mare grijă față de securitatea energetică a Moldovei decât unele persoane care sunt responsabile direct pentru acest subiect. Poate ar fi cazul să invităm și procurorii de acolo? Să ajute să investigheze cum am ajuns noi în plină iarnă cu temele de acasă nepregătite la Termoelectrica și nu doar acolo”, a conchis ex-parlamentarul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...