[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news6 Noiembrie 2022 08:00

TOP-10 evenimente social-politice în Republica Moldova în octombrie curent 

TRIBUNA, așa cum a anunțat anterior, va realiza clasamentul lunar al celor mai importante evenimente social-politice. Astfel, astăzi, vă prezentăm TOP-10 evenimente social-politice ale lunii octombrie 2022. Ordinea este cronologică. 

1.Trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al țării

Ministerul Apărării, la 10 octombrie curent, a anunțat că, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Țintele respective au parcurs următoarele direcții: 1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) — Rîbnița — Soroca — Moghilev Podolsk. 2. Ciornaia — Voronovka (Ucraina) — Rîbnița — Rudi (Soroca) 3. Ciornaia (Ucraina) — s. Popencu (Republica Moldova) — Cineșcăuți (Florești) — în direcția Ucrainei. Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.

2.A fost lansat compensații.gov.md 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat, la 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” (SIVE) – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

3.Perchezițiile în dosarul Partidului „Șor”

Procuratura Anticorupție, la 20 octombrie, a anunțat rezultatele unor acțiuni de urmărire finală în dosarul privind acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partid Politic „Șor”. Instituția a comunicat că din mai multe locații au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă – aproximativ 3,5 milioane de lei, dar și au fost reținute 24 de persoane.

4. Două noi partide și-au anunțat lansarea

La 22 octombrie au avut loc ședințele grupurilor de inițiativă pentru crearea a două partide politice. Este vorba despre Partidul Național Moldovenesc și Liga Orașelor și Comunelor.

5. Sancțiunile SUA

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, la 26 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat că, SUA sancționează doi oligarhi moldoveni – Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor – precum și câteva entități și persoane asociate acestora.

6. Anunțul lui Vlad Plahotniuc

După aproximativ 3 ani de tăcere și plecare din țară, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, într-un interviu acordat portalului TRIBUNA.md, a anunțat că revine în politica moldovenească.

7. Fragmente dintr-o rachetă au căzut la Naslavcea 

La 31 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că fragmente dintr-o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea, fiind luate toate măsurile de protecție cu privire la incident.

8. Desemnarea lui Ion Sula la șefia PDM

Biroul Executiv al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a decis, în seara zilei de 31 octombrie, cu unanimitate de voturi, să recomande Congresului X al PDM candidatura lui Ion Sula pentru funcția de președinte al formațiunii.

9. Decizia CSE cu privire la sancțiuni 

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), tot la 31 octombrie, a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii. Astfel, a fost anunțat că activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova.

10. Anunțul privind MGRES

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în ultima zi a lunii octombrie, a anunțat că nu a fost semnat un contract de livrare a energiei electrice cu MGRES, care asigura necesarul de 70% de energie electrică pentru Republica Moldova, pentru luna noiembrie.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...