[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Octombrie 2022 08:00

TOP-10 concurenți în cursa pentru șefia capitalei din 2023

Încă nu e anul 2023 și nici data alegerilor locale generale nu a fost stabilită, însă discuțiile la subiect persistă în spațiul public deja de câteva luni. Unele partide deja și-au anunțat intențiile și candidații, iar altele încă sunt la etapa examinării și deciziilor, evintând să se expună tranșant. TRIBUNA a analizat declarațiile la subiect din ultima perioadă și-n această duminică vă propune „TOP-10 concurenți în cursa pentru șefia capitalei din 2023”. 

1.Ion Ceban 

Ion Ceban, actualul primar general al municipiului Chișinău, președinte al grupului de inițiativă pentru constituirea Partidului Mișcarea Alternativă Națională, a anunțat, în august curent, că va candida pentru un nou mandat. Politicianul a pus că decizia a fost luată după discuții cu echipa și familia, având în vedere că sunt „multe proiecte ce trebuie finalizate”.

2.PAS

Partidul de guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), sigur va participa în cursa pentru șefia capitalei – acest lucru e menționat și în programul formațiunii pentru următorii ani. PAS își dorește să câștige Primăria, iar pentru aceasta urmează să facă miza pe Andrei Spînu, Lilian Carp sau Vladimir Bolea. Decizia finală încă nu a fost făcută.

3.Partidul „ȘOR” 

Partidul „ȘOR” – partid parlamentar, prin vocea lui Dinu Țurcanu, a anunțat recent, în cadrul unei emisiuni, că neapărat va avea un candidat la funcția de primar al capitalei și va fi activ în campanie.

4. MS „Speranța-Надежда” – Andrei Donică 

Mișcarea Profesioniștilor (MS) „Speranța-Надежда” va avea candidat la funcția de primar al Chișinăului în 2023. Acesta este președintele formațiunii – Andrei Donică, primarul de Condrița. El a spus că va candida – nu pentru a-l „bate” pe Ion Ceban, ci pentru că vrea și știe cum să schimbe în bine lucrurile în capitala țării.

5.PDM 

Președintele interimar, Monica Babuc a anunțat că Partidul Democrat din Moldova (PDM) va avea candidat la șefia capitalei, însă cine anume va fi – se va decide mai târziu.  „Ca orice partid politic, vom avea candidat care va concura la egal cu domnul Ceban și cu alți candidați, pentru că asta este nevoia de afirmare a oricărui partid”, a spus politiciana.

6. PDA

Partidului „Democrația Acasă” (PDA) va avea candidat la alegerile locale în Chișinău, și nu doar în Chișinău. Despre aceasta a declarat președintele formațiunii, Vasile Costiuc. De asemenea, el a spus recent că nu crede că pe dreapta ar putea fi înaintat un candidat comun.

7.PL

Partidul Liberal (PL) va avea propriul candidat în cursa pentru șefia capitalei din 2023. Despre aceasta a anunțat președintele formațiunii, Mihai Ghimpu, care a spus că deocamdată candidatul e „secret”, însă, va fi „ori o doamnă, ori un domn”.

8. PS 

Și Partidul Schimbării (PS), partid extraparlamentar, va participa la alegerile locale din 2023 și va avea candidat la șefia Primăriei capitalei. Potrivit declarațiilor recente ale conducerii, partidul va fi foarte activ în viitoarea campanie electorală.

9.Platforma DA

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) și-a anunțat intenția de a participa la alegerile locale din 2023, inclusiv în cursa pentru Primăria Chișinău. Potrivit președintelui formațiunii, Dinu Plîngău, formațiunea este dispusă eventual să susțină un candidat comun pe dreapta. Deocamdată nu este o decizie finală.

10. PPO

Partidul Puterea Oamenilor (PPO) va participa la alegerile locale din Chișinău – fie cu propriul candidat, fie cu un candidat susținut de mai multe partide. Președintele formațiunii, Ruslan Codreanu, fost primar interimar al capitalei, a spus că o discuție la subiect va avea loc la 22 octombrie curent. Dacă va fi el candidatul, Codreanu a comentat: „Vom vedea – încă nu a fost luată o decizie, partidul va decide”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...