[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important2 Octombrie 2022 07:00

Ex-vicepremier: Guvernarea trebuie să recunoască faptul că societatea dorește non-intervenții și respectarea neutralității

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cu privire la statutul de neutralitate al țării și recentele declarații ale unui reprezentant al instituției prezidențiale, a declarat: „ceea ce guvernarea încearcă să facă este grav și periculos”, informează TRIBUNA.

„Republica Moldova este un stat neutru – acest lucru este consfințit în Constituția țării și reflectă dorința puternică a societății – de a menține pacea în țară.

Dar ce declară Dorin Recean, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate: „țara trebuie să lucreze la sporirea potențialului de apărare, nu mai putem conta pe neutralitate”. Desigur că nu ne putem baza pe neutralitate, domnule Recean, în timp ce guvernul, partidul de la guvernare și președintele nu respectă statutul de neutralitate și nu au de gând să o facă!”, a declarat ea.

Fostul vicepremier a mai spus în context: „Aruncând țara într-o criză energetică, se încearcă provocarea unei crize de securitate. Intenționați să „creșteți potențialul de apărare” pentru un război inventat la fel cum ați „dominat” în asigurarea țării cu gaze? În acest caz este greu de imaginat ce ne așteaptă în viitor.”

„În circumstanțele actuale problema menținerii stabilității și păcii este foarte acută. Guvernarea trebuie să recunoască faptul că societatea dorește non-intervenții și respectarea neutralității.

Doar prin menținerea și fortificarea statutului de neutralitate vom supraviețui ca stat, vom reîntregi cele doua maluri și vom asigura o dezvoltarea durabilă a economiei”, a mai spus Olga Cebotari.

Ea a reiterat că Partidul Socialiștilor pledează pentru recunoașterea internațională a statutului de neutralitate al țării și adoptarea în Parlamentul Republicii Moldova a legii neutralității, astfel încât acest statut să fie respectat de toate instituțiile statului și forțele politice.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...