[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important2 Octombrie 2022 10:00

Evenimentul săptămânii: Anunțul lui Andrei Spînu privind confirmarea de la „Gazprom”

Evenimentul acestei săptămâni a fost, probabil și evenimentul lunii, or, a ținut în suspans pe toată lumea, iar discuțiile la subiect nu s-au terminat nici acum. E vorba de confirmarea de la „Gazprom” că va livra gaz natural Republicii Moldova în luna octombrie, informează TRIBUNA. 

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat, la 30 septembrie curent, că, „Moldovagaz” a achitat integral avansul pentru luna septembrie către „Gazprom”, iar „Moldovagaz” a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie.

„Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln. m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a subliniat oficialul.

În context, „Moldovagaz” a precizat că: „În conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 8,06 milioane de metri cubi pe zi, inclusiv:

– 80 milioane de metri cubi (2,58 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului;

– 170 milioane de metri cubi (5,48 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului („Tiraspoltransgaz”).

Potrivit contractului cu „Gazprom”, pentru „Moldovagaz” sunt rezervate capacități anuale de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Capacitățile rezervate sunt suficiente pentru asigurarea consumatorilor țării cu gaze naturale până la începutul sezonului de încălzire.

Capacități suplimentare pentru acoperirea cererii instalațiilor de încălzire în mărime de 2,36 milioane de metri cubi pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. Astfel, SA „Moldovagaz” în data de 30 septembrie a expediat solicitarea de a rezerva suplimentar pe platforma RBP capacitățile necesare de gaze.”

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...