[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news30 Septembrie 2022 07:00

O nouă responsabilitate pentru „Energocom” în contextul aprovizionării cu gaze naturale. Iată ce urmează să facă!

În scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în situație de urgență, Guvernul a aprobat proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, informează TRIBUNA.

Potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. În același timp, S.A. „Energocom” va crea, în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate.

Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita S.A. „Energocom” contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale ce urmează a fi stocate este de 22,8 mil m3.

E de menționat că, gazele naturale care fac obiectul stocurilor de securitate urmează a fi utilizate total sau parțial doar în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, adoptată în cazul apariției unei situații excepționale, inclusiv în cazul declarării stării de urgență.

Precizăm că, pentru asigurarea securității energetice a țării, în conformitate cu dispozițiile CSE, S.A. „Energocom” a achiziționat gaze naturale în volum de 39,5 mil. m3.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...