[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Septembrie 2022 14:00

Omul săptămânii: Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova  

Omul acestei săptămâni este Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, care a avut o agendă încărcată, inclusiv a participat la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), unde a ținut un discurs, informează TRIBUNA.

În discursul rostit în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, Președintele a menționat că, prin semnarea cererii de aderare la UE, Moldova a ales democrația în locul autocrației, libertatea în locul opresiunii, pacea în locul războiului și prosperitatea în locul sărăciei. De asemenea, șefa statului a condamnat războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei și și-a exprimat susținerea pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine, dar și admirația pentru ucrainenii care continuă să lupte pentru supraviețuire, dreptate și libertate.

„Am adus un omagiu și tuturor familiilor de moldoveni care și-au deschis casele și inimile pentru zecile de mii de refugiați ce ne-au trecut hotarul. Avem datoria morală să sprijinim în continuare Ucraina”, a menționat Maia Sandu.

Șeful statului a subliniat că Moldova știe ce înseamnă o țară divizată de conflict, amintind în acest context de tragicul război din 1992, ale cărui consecințe le resimțim și azi. „Mi-am exprimat convingerea că singura cale de a ne integra țara este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale, și am amintit că prezența ilegală a militarilor ruși în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate. Am cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului și distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna”, a spus ea.

De asemenea, Președintele a menționat că fenomenul corupției slăbește statele și erodează democrația, și a chemat la eforturi comune mai serioase de combatere a corupției, inclusiv prin crearea mecanismelor de sancționare la nivel internațional.

„La ONU, am vorbit și despre problemele noastre economice și sociale, amplificate de crizele prin care trecem. Am accentuat că, în ciuda provocărilor, Moldova va continua să avanseze pe agenda de reforme pentru a reforma justiția, pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și a asigura locuri de muncă, pentru a crește standardele de viață ale oamenilor. Mi-am exprimat totodată convingerea că în fața problemelor majore cu care ne confruntăm, țările lumii trebuie să se solidarizeze din nou. Pentru a reafirma valoarea păcii și inviolabilitatea vieții umane, pentru a apăra democrația și libertatea, și pentru a sprijini dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă”, a mai spus Președinta Maia Sandu în adresarea sa de la ONU.

Precizăm că, șeful statului, în această săptămână, a efectuat vizite la Londra, New York și Berlin, unde a avut o serie de întrevederi, iar ieri a condus ședința Consiliului Suprem de Securitate.

TRIBUNA precizează: Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007   – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016 a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind președinte. La alegerile din 30 octombrie 2016 a participat în calitate de candidat al forţelor proeuropene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de Igor Dodon. La alegerile din data de 24 februarie 2019 a obţinut un mandat de deputat în Parlament, iar pe data de 8 iunie 2019 a devenit Prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până la data de 14 noiembrie 2019. La 10 decembrie 2020 a renunțat la funcția de șef al PAS Din 24 decembrie 2020 și-a început activitatea în calitate de Președinte al Republicii Moldova, după ce a câștigat alegerile prezidențiale.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...