[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important24 Septembrie 2022 07:00

Radu Marian a explicat de ce Republica Moldova are gaz de 5 ori mai scump decât Ucraina

Deputatul Radu Marian, vicepreședinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, s-a referit la prețurile de la noi în comparație cu prețurile din Ucraina, informează TRIBUNA.

“Inevitabil, moțiunea de cenzură a socialiștilor împotriva Guvernului Gavriliță a picat! Opoziția a plecat cu coada între picioare după o prestație excelentă în plen a doamnei Prim-ministru. Desigur, nu s-a lăsat fără minciuni din partea socialiștilor & comuniștilor. Prim-ministra a zis corect: „Moțiunea a fost 0% despre soluții, și 100% propagandă”.

O să dau un exemplu de propagandă și o să-l demontez mai jos. Socialiștii & comuniștii spun că prețurile la produse alimentare în Moldova ar fi cu „100% – 200%” mai mari decât în Ucraina. E una din cele mai des repetate manipulări ale lor”, a menționat el.

Radu Marian a spus că adevărul e că majoritatea produselor au prețuri similare în aceste două țări.

“Sunt produse care sunt mai ieftine la noi: de ex. uleiul în medie costă 34.9 lei în Moldova, 35 lei în Ucraina; pâinea simplă – 5.50 lei în Moldova, 6.45 lei în Ucraina: un litru de motorină costă 26 lei în Moldova, și 28.3 lei în Ucraina. Sunt și produse care sunt mai scumpe la noi, ouăle costă cu 10 lei mai mult la noi, iar un kg de carne de pui este cu 20 lei mai scump. Puteți vedea o comparație între prețurile din Chișinău și Kiev pe site-ul numbeo.com, o să vă convingeți de similaritatea prețurilor”, a explicat el.

Deputatul guvernării a spus că, ceea ce e într-adevăr mult mai scump la noi comparativ cu Ucraina este tariful la gaze naturale, care este de aproape de 5 ori mai scump. Motivul într-o propoziție este următorul: Ucraina are gaz propriu și poate regula mai ușor piața internă, iar noi suntem dependenți de importuri.

“Ucraina produce 70% din necesarul său de gaz și nu depinde de evoluția prețurilor internațional, restul necesităților fiind acoperite printr-un contract pe termen lung, la preț fix, semnat cu mulți ani în urmă cu Slovacia. Noi suntem total dependenți de importuri. Foștii guvernanți pro-ruși semnau anterior contracte pe un an, iar cel din ianuarie 2021 în general a fost semnat la preț de piață. Când am venit noi la guvernare, trebuia să negociem alt contract. Chiar dacă prezentul contract este mai avantajos decât cel semnat de guvernul lui Dodon, situația pe piața europeană este cu mult mai dramatică acum decât era vreodată.

Tariful foarte mare la gaze naturale din țara noastră împinge în mod decisiv inflația în sus. Avem o inflație mai mare ca în Ucraina (34% comparativ cu 22%), în special din cauza prețului mare la gaze. Mai mult decât atât, din cauza războiului, economia Ucrainei suferă enorm, s-a redus dramatic cererea & consumul, ceea ce duce inclusiv reducerea prețurilor pentru produsele pe care Ucraina le produce în abundență, cum ar fi ouăle și carnea de pui”, a mai menționat el, adăugând: “Sper că așa am răspuns și la întrebarea „de ce în Ucraina, țară aflată în război, prețul la gaz este mult mai mic”.”

“Vă îndemn pe toți să vă informați din surse sigure și să nu credeți minciunilor oamenilor Kremlinului. Dacă ne vom informa corect, totul va fi bine”, a conchis deputatul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...