[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii21 Septembrie 2022 15:40

Expert, despre ce poate face PAS acum: „Schimbarea premierului, aducerea unui om politic mult mai bun...”

La cum merg lucrurile în Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu va mai câștiga alegerile. Scăderea în sondaje a fost abruptă, s-au pierdut peste 25 de procente și asta arată dramatic. Acum, unul dintre oamenii apropiați de Maia Sandu, Vladislav Kulminski, fost vicepremier, vine și exprimă aceeași poziție. PAS va pierde alegerile următoare. Afirmațiile au fost făcute de politologul român Cristian Hrițuc, care a spus și ce ar putea face actualul partide guvernare pentru a încerca să schimbe trendul acesta, informează TRIBUNA.

„Trendul descendent nu se poate opri peste noapte, ai nevoie de timp ca să recâștigi o parte din electorat, ai nevoie de un stat funcțional și un proces de relansare economic, ai nevoie de actori politici care pot inspira. Republica Moldova și PAS nu au mai nimic. Singurul asset, Maia Sandu, dar nu va mai fi de ajuns.

Direcția în care se îndreaptă lucrurile e una singură, în 2025 vom avea un guvern PSRM-ȘOR. Ce va însemna asta, în primul rând stoparea procesului de aderare, cantonarea în zona gri.

Ce e cel mai rău? Nu există o speranță pentru segmentul pro-european. Odată ce PAS va pierde alegerile, le va pierde pentru aproape două cicluri electorale. Nu există o a treia cale, nu există alt partid pro-european în care electoraltul să își pună speranța”, a constatat el într-un comentariu pe Facebook.

Analistul politic, cu referire la „ce se poate face”, a spus:

„-PAS ar putea încerca să schimbe trendul. Cum? Schimbarea premierului, aducerea unui om politic mult mai bun în fruntea executivului. Aducerea unei noi garnituri care să încerce să relanseze partidul și să recâștige din electoratul pierdut.

-Crearea unui partid pro-european care să înceapă să absoarbă din electoratul pierdut, ca după alegeri să se poată face o alianță între PAS și noul partid. Electoratul pro-european trebuie să aibă și o altă opțiune de vot. Cei dezamăgiți trebuie captați sub un alt stindard, ca să nu „rămână” acasă în ziua votului.”

„Maia Sandu trebuie să accepte crearea unui nou partid ce poate recupera electoratul pierdut de PAS, pentru a încerca astfel în extremis să salveze R Moldova. Altfel, stânga pro-rusă va defila la următoarele alegeri”, a adăugat Cristian Hrițuc.

Totodată, el a spus că, ceea ce trebuie să înțeleagă și România și partenerii din vest e că, nu poți să câștigi alegerile următoare din R Moldova în formula aceasta. „Poți cel mult să câștigi președinția, dar vei avea un guvern adversar președintelui și vei avea într-un final o scădere a curentului pro-european”, a conchis expertul.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...