[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Septembrie 2022 06:30

Ex-Președintele țării: Guvernarea are toate pârghiile politice pentru a negocia facilități, atât în est, cât și în vest

Fostul Președinte al țării, Igor Dodon, referindu-se la criza energetică și pentru ce trebuie să se pregătească oamenii, a declarat că guvernarea are toate pârghiile politice necesare pentru a negocia facilități pentru Moldova, atât în est, cât și în vest, informează TRIBUNA.

„Dvs. știți că în acest an moldovenii vor avea nevoie de minim 2 milioane metri steri de lemne, iar Moldsilva nu este pregătită nici pentru 0,5 milioane? Știți că până recent a fost interdicția de tăiere a pădurilor… Guvernul a pus toată responsabilitatea pe primari – să adune liste, să organizeze procesul, iar primarii nici măcar nu au fost informați de la ce ocoluri silvice vor primi satele lor lemne. Ei nici măcar o pagină de internet nu au putut face, dar nu să organizeze tăiere și transportare a cel puțin 2 milioane m3 de lemn.

În privința gazelor naturale, absolut nimeni de la guvernare nu ne poate anunța dacă vom avea sau nu gaz. S-au procurat 24 milioane m3 de gaz, iar noi iarna consumăm 5-6 milioane m3 pe zi. Toată rezerva Moldovei de până acum nu ajunge nici pentru 4 zile de iarnă”, a declarat el în cadrul unui interviu pentru unimedia.info.

În context Igor Dodon a spus: „Dacă oamenii de la țară cumva vor reuși să supraviețuiască cu lemne, ce vor face cei din orașe, care nu au nicio alternativă?!”

„Guvernarea are toate pârghiile politice necesare pentru a negocia facilități pentru Moldova, atât în est, cât și în vest. Maia Sandu și Guvernul PAS trebuie să demonstreze acum că le pasă de popor, nu de propriile ambiții înguste, și să aducă în țară fie gaz ieftin din Rusia, fie ajutoare financiare din Occident (nu împrumuturi) pentru a compensa prețurile enorme la energie”, a menționat politicianul, adăugând: „Dacă tot ce pot face autoritățile e să îndemne oamenii să se pregătească de mai rău – e mai bine ca aceste autorități să plece, și să lase oamenii să se descurce fără de ei. „Vremurile bune” sunt deja foarte rele, dar nu trebuie să devină tragice pentru moldoveni.”

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...