[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Septembrie 2022 08:00

TOP-5 priorități ale Parlamentului în noua sesiune

Deputații s-au întrunit în această săptămână în prima ședință plenară din noua sesiune parlamentară – cea de toamnă. Astfel, în debutul acesteia, șeful Legislativului, Igor Grosu, care e și președintele partidului de guvernare, a formulat prioritățile, provocările și dorințele legate de noua perioadă de activitate. În context, TRIBUNA a elaborat „TOP-5 priorități ale Parlamentului în noua sesiune”.

1.Reforma justiției

Prioritatea numărul unu, potrivit conducătorului Parlamentului, rămâne reforma justiţiei. „Curățarea justiției începe cu instituțiile care se află în fruntea ierarhiei sistemului. Concomitent, vom adopta cadrul normativ ce vizează simplificarea procedurii penale și eficientizarea măsurilor speciale de investigații. Trebuie să creăm noi reguli și norme internaționale care să împiedice persoanele corupte să părăsească țara și să ia cu ele bunurile dobândite illegal” – a declarat el.

2.Crearea oportunităților economice

O altă prioritate a Parlamentului sau mai bine-zis a majorității parlamentare, formată de partidul condus de Igor Grosu, este crearea de oportunități economice pentru toată lumea acasă. El a spus că, cei care încearcă să deschidă afaceri și locuri de muncă trebuie sprijiniți, nu împiedicați să se dezvolte, dar și că mai sunt multe de făcut pe partea de  digitalizare, eliminarea birocrației și a diferitor hârțoage, pe simplificarea și clarificarea procedurilor.

3.Stimularea majorării salariilor primate legal

O altă prioritate majoră pentru această sesiune va fi stimularea majorării salariilor primite legal. „Este inacceptabilă situația când mai mult de o treime din angajați lucrează ilegal, iar întreprinderile care plătesc taxe şi impozite se sufocă din cauza competiției neloiale. În acest scop, pe de o parte, vom reforma şi consolida Inspecția Muncii prin restructurarea acesteia, pe de altă parte, vom lansa un program de subvenționare automată a creşterilor salariale menit să încurajeze majorarea salariilor”, a precizat șeful Legislativului.

4.Susținerea familiilor tinere

O atenție deosebită în noua sesiune va fi acordată familiilor tinere. Astfel, Parlamentul urmează să susțină mai voteze mai multe legi necesare ca să existe mai multe servicii de îngrijire a copiilor: dezvoltarea creşelor, mini-creşelor familiale şi activitatea bonelor.

5.Reforma în domeniul sănătății

Și reforma sistemului național de sănătate publică este o prioritate pentru Legislativ. Igor Grosu a precizat că reforma data „este demult întârziată şi necesită o reorganizare”. Astfel, Parlamentul va depune eforturi ca să asigure servicii de tratament calitative.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...