[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii18 Septembrie 2022 07:00

Declarație: Numărul participanților la proteste va crește, dacă autoritățile nu vor... 

„Unii comentatori politici moldoveni consideră că în această toamnă vor fi mai multe manifestații și diversiuni pentru destabilizarea situației politice din Republica Moldova. Toamna se numără diversiunile, au atenționat aceștia. Este cel puțin ciudat, ca să nu spun altceva, să se vorbească despre destabilizarea situației politice atunci când actuala putere în statul moldovean deține 63 de mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova” – a constatat jurnalistul Victor Nichituș, informează TRIBUNA.

Comentatorul politic în context a făcut referire la libertatea de exprimare și prevederile Constituției cu privire la dreptul partidelor de a organiza manifestații.

Evident – a spus el – în contextul politic regional, cu un război alături de frontierele statului moldovean, cu o regiune transnistreană necontrolată de autoritățile moldovene și cu o creștere a gradului de nesiguranță, protestul anunțat pentru astăzi trezește puțină încredere din partea decidenților guvernamentali, menționând că, în spațiul public s-au făcut auzite suficiente voci care sugerează că participanții la protest ar face jocul Moscovei de destabilizare a situației politice din Republica Moldova.

„Acest tip de discurs, critic la adresa partidelor de opoziție, are dreptul la existență. Atât timp cât aceste partide au avut, la primirea statutului de țară candidat la UE pentru Republica Moldova, un mesaj reținut la adresa acestui eveniment, partidul de guvernământ, PAS, are justificare pentru a le suspecta de anti-europenism.  Guvernul Republicii Moldova, cel care colectează taxe și impozite de la toți cetățenii săi, indiferent de simpatiile lor politice, este obligat să asigure dreptul la manifestație al tuturor cetățenilor, indiferent de etnie ori convingeri. La rândul lor, partidele politice, organizatoare ale protestului care va avea loc duminică, 18 septembrie, sunt obligate, prin metodele organizatorice proprii, să mențină ordinea publică și să extragă din mulțime orice element provocator. Altfel, discursul critic al PAS la adresa lor capătă accente și mai credibile”, a mai notat jurnalistul într-un comentariu pe rețelele de socializare.

Victor Nichituș a spus că nu știe „dacă printre mesajele care se vor auzi vor fi prezente discursuri suveraniste pro-europene”.

„Mi-ar place să cred că da. Ar fi cel mai bun semn că aceste formațiuni politice nu sunt partide care să își dorească derapajul statului moldovean de pe traseul lung al integrării”, a mai declarat el, concluzionând: „Nu știu câtă lume se va aduna duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Știu însă că, numărul participanților la proteste va crește dacă autoritățile statului moldovean nu vor aplica măsuri compensatorii non-discriminatorii de plată a gazului metan și energiei termice. Generalul iarnă este cel mai bun diversionist.”

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...