[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial6 Septembrie 2022 07:00

(OP-ED) De ce democrația moldovenească e atât de scandaloasă…

Parcă construim și construim democrație, dar devenim tot mai certăreți, mai răutăcioși și mai dușmănoși.

Oare democrația presupune atâta ceartă, atâtea conflicte și atâta ură?

Ori poate noi ceva nu înțelegem și undeva greșim?

O descriere scurtă a democrației ar putea fi următoarea: democrația este modelul de guvernare care oferă oamenilor cele mai multe libertăți; în care oamenii își aleg guvernanții și influențează deciziile lor.

Sună frumos – în democrație beneficiem de multe libertăți personale. În democrație putem avea părere și nimeni nu e în drept să ne atace pentru asta. În democrație alegem puterea și chiar putem fi aleși la putere. În democrație puterea ține cont de opiniile și dorințele alegătorilor.

Pentru a guverna eficient într-un model democratic, puterea trebuie să fie foarte înțeleaptă. Pentru că oamenii au fost, sunt și vor fi diferiți. Gândim diferit, împărtășim diferite valori și opinii. Există oameni mai egoiști și mai generoși. Mai harnici și mai leneși. Mai talentați la învățătură și buni la șmecherii. O putere democratică trebuie să reușească să construiască din oameni diferiți un popor unit.

Winston Churchill a spus cândva că cel mai bun argument împotriva democrației e o conversație de 5 minute cu un alegător mediu. E adevărat că Churchill nu era adeptul democrației și a dreptului egal de vot pentru toți. Dar, afirmația lui scoate în evidență cea mai mare provocare a unei puteri democratice – provocarea de a uni oamenii în jurul unor valori și proiecte de interes comun, în jurul unor obiective atractive pentru majoritatea societății.

Construcția democrației în societatea noastră e însoțită de atât de multe conflicte interne și de dezbinare, pentru că cei care noi îi alegem să ne conducă ne dezbină – ne împart în “buni” și în “răi”; în “ai noștri” și în “dușmani”. Ei nu ne unesc.

Ei nu comunică cu noi – ei ne vorbesc. Ei nu vor să știe ce credem – ei vor noi să credem ceea ce spun ei. Ei nu vor să consulte cu noi deciziile lor – ei vor noi să executăm ordinele lor.

Ei se văd în rolul de păstori biblici, iar noi suntem oile lor. Dar, nu vor să respecte cele 10 porunci biblice. Îndeosebi nu le plac poruncile 7, 8, 9 și 10 – nu preacurvi; nu fura; nu mărturisi strâmb împotriva aproapelui; și nu pofti averea aproapelui.

În înțelesul aleșilor noștri, imediat după ce le dăm votul, noi trebuie să ne transformăm în oițe cuminți și prostuțe.

Aleșii noștri înțeleg strâmb democrația.

Majoritatea dintre ei vor putere asupra noastră pentru a-și satisface ambițiile personale. Ei nu vor să servească societatea – ei vor societatea să-i servească. Pe ei nu-i interesează grijile noastre și dorințele noastre. Invers, sunt deranjați de faptul că noi gândim și că avem păreri care nu coincid cu ale lor.

O democrație e imposibilă fără educarea simțului responsabilității față de societate și față de alți oameni. Fără educarea obligativității de a fi util societății și de a contribui activ la activitățile sociale. Fără educarea respectului reciproc.

O democrație e posibilă doar într-o societate dominată de valori și principii morale puternice. O democrație unește și ajută oamenii, îi corectează și îi face mai buni.

Aduc aici un dialog dintr-un film românesc din timpul lui Ceaușescu: “Trăim, domnule, într-o lume fără onoare și fără limite morale. Cum aș putea fi fericit? Poate dumneavoastră, oamenii politici, s-o duceți altfel …

Vorbiți de clasa noastră politică, ei bine. Ea confirmă că am ajuns o țară plină de secături. O țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari! Hoții, improvizați astăzi în moraliști. Miniștrii ce s-au vândut o viață-ntreagă. Parlamentari contrabandiști. Boala o avem în suflet, există o epidemie înfricoșătoare de meningită morală, iar țara trebuia să ajungă aici târâtă pe marginea prăpastiei de unii conducători care sunt hoți la drumul mare.”

P.S.

Politicienii moldoveni doar au profitat de democrație. Ei nu au dezvoltat democrația în Moldova. Ei sunt consumatori obraznici a valorilor democratice – ei nu servesc democrația, nu se dedică promovării democrației și educării societății în spiritul democratic.

Puterea politică de azi a atacat constant oamenii cu păreri diferite de ale lor. Ei au declarat că au primit mandat de la cetățeni când încălcau obraznic legea. Au subordonat presa și instituțiile de drept. Au încălcat procedurile de elaborare și adoptare a legilor. Au cheltuit ilegal miliarde de lei publici. Au impus oamenii să plătească pentru greșelile lor.

Câți oameni ar vota pentru ca dna Sandu și PAS să încalce Constituția?

Câți ar vota ca dna Sandu și PAS să-și subordoneze procuratura, instanțele de judecată, SIS, CNA?

Câți ar vota ca aceste instituții să lucreze după ordinele primite de la dna Sandu, și nu după lege?

Câți ar vota pentru ca dl Spînu să facă achiziții de milioane de dolari din bani publici, fără concurs și fără să anunțe prețul?

De ce tace procuratura, CNA și SIS?

Câți ar vota sa fie crescute salariile deputaților, salariile Președinției, salariile judecătorilor Curții Constituționale – și nu salariile învățătorilor și medicilor? Moldova are deficit de medici și învățători – judecători și deputați avem destui și rândul doritorilor nu se termină.

Politicienii ne amăgesc. Ne ceartă între noi. Ne dezbină. Ne sărăcesc.

Folosesc puterea dată de noi pentru a ne dezinforma și pentru a manipula cu opiniile noastre. Pentru a-și realiza ambițiile și pentru a ne impune să ne supunem.

Nicolae Iorga a cunoscut bine lumea politică și ne-a lăsat multe înțelepciuni și sfaturi.

Iorga a spus că un Rege trebuie să fie un Ideal Național; un Președinte de republică trebuie să fie o Cultură Morală.

Și tot el a spus că “o țară întreagă așteaptă să se facă ceva nou și politicienii discută despre lucrurile care le-au făcut, și le-au făcut rău”.

Vitalie Dragancea

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...