[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 August 2022 06:00

Președintele PONA: Dacă cu adevărat se dorește stârpirea corupției politice, pragul electoral trebuie coborât

În contextul modificărilor operate în Codul Electoral, a revenit în spațiul public ideea privind modificarea pragului electoral pentru accedere în Parlament. Astfel, TRIBUNA va publica o serie de opinii la subiect, iar primul care ne-a răspuns la solicitare este Ion Dron, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale (PONA), avocat, care nu o dată a pledat pentru micșorarea pragului electoral – actualmente 5%.

„Corupția politică, inclusiv și traseismul parlamentar, sunt consecințe, pe când una dintre cauze este chiar acest prag de accedere în Parlament pentru partide de 5%. Dacă cu adevărat se dorește stârpirea corupției politice, pragul acesta trebuie coborât”, a subliniat politicianul.

Ion Dron a spus că, coborârea pragului electoral de la 5% la 4, la 3 sau la 2% nu ar fi decât un act de perfidie, care ar face ca sus-menționata corupție politică să mocnească în continuare, numai că în alte formule mai speciale.

„Pe lângă lupta cu corupția politică, un prag minim de accedere a partidelor în Parlament ar spori reprezentativitatea grupurilor sociale în Parlament. Or, reprezentativitatea socială cât mare în Parlament este una dintre condițiile ca democrația să reușească și în statele care se află la început de această cale, cum este astăzi și Republica Moldova”, a menționat el.

Președintele PONA a mai precizat că nu e de acord cu conceptul lichidării pragului electoral.

„Din punctul meu de vedere trebuie menținut, totuși, un prag minim de 1%. Un prag minim pentru a disciplina partidele angajate în alegeri cu pretenții de a guverna țara. Adică, care le-ar obliga la un efort de organizare pe parcurs, la acțiuni de consolidare a capacităților în sensul unui angajament pe măsură în alegeri etc., exerciții și eforturi care, până la urmă, stimulează și cultivă cred eu spiritul de responsabilitate a clasei politice în raport cu alegătorul”, a explicat politicianul.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...