În acest an avem o situație fără precedent, este vorba de o scădere în primele șapte luni ale anului a datoriei interne cu 1,3 miliarde de lei. Concluzia a fost făcută de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, informează TRIBUNA.
În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, economistul a spus că Guvernul nu doar că nu se împrumută pe intern, dar ia împrumuturi externe sau banii din veniturile bugetare ca să-și reducă datoria pe intern, din simplul motiv că datoria a devenit prea scumpă.
„În acest an, Guvernul are de achitat peste trei miliarde de lei doar dobânda la credite”, a precizat el.
Totodată, Veaceslav Ioniță a remarcat că Guvernul în acest an n-are dreptul să se împrumute pe intern.
„Guvernul poate să se împrumute doar atunci când dobânda e mai mica decât creșterea veniturior bugetare. În acest an avem o situație proastă, care rar se întâmplă. Avem o scumpire a banilor. Guvernul câștigă mai puțin decât trebuie să plătească dobânda”, a explicat economistul.
Expertul a precizat, în context, că, în 2020, Guvernul s-a împrumutat doar pe intern în mare parte, accesând credite în sumă de 478 de milioane de lei. În 2021 – de 337 de milioane de lei, iar în 2022 creditarea internă este negativă și constituie 176 de milioane de lei pe lună minus.