[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 August 2022 07:59

TOP-7 acțiuni ale Guvernului Gavrilița în primul an de mandat

Guvernul condus de Natalia Gavrilița, la 6 august curent, a împlinit un an de la învestire. Cu această ocazie, la 8 august, a avut loc o ședință specială a Guvernului, în cadrul căreia fiecare membru al Cabinetului a prezentat raport de activitate. TRIBUNA a analizat declarațiile privind realizările înregistrate – făcute de către de Premier și miniștri și a elaborat pentru această duminică TOP-7 acțiuni ale Guvernului Gavrilița în primul an de mandat.

1.Lansarea reformei justiției 

Lansarea reformei justiției este una dintre realizările actualului Guvern. Acest pas presupune pornirea curăţării instituţiilor din domeniul justiţiei de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanţă profesională, selectarea unui nou șef al Procuraturii Anticorupție, demararea procedurii de Pre-vetting, înăsprirea sancțiunilor pentru corupție politică și electorală etc.

2. Deblocarea asistenței externe 

O altă acțiune evidențiată și de Premier în discursul său a fost deblocarea asistenței externe. Astfel, în această perioadă a fost negociat și semnat un nou Program cu Fondul Monetar Internațional în valoare de peste 544 milioane de dolari; au fost negociate și stabilite condițiile pentru majorarea accesului la finanțare în cadrul programului existent – peste 256 milioane de dolari; a fost accesată asistența macrofinanciară de la Banca Mondială, Uniunea Europeană și alți parteneri de dezvoltare – peste 500 milioane de euro; au fost semnate peste 30 de acorduri cu diferiți parteneri de dezvoltare.

3.Demararea de ample proiecte de infrastructură și dezvoltare regională

Guvernul se mândrește că în acest an a demarat și ample proiecte de infrastructură și dezvoltare regională. Cel mai sonor program a fost și este „Satul European”, prin care va fi acordată finanțare pentru 492 de primării. De asemenea, a fost aprobată Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028; a fost instituit Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală; a fost aprobat Documentul Unic de Program în domeniul dezvoltării regionale și a fost lansată implementarea a 46 proiecte regionale etc.

4.Majorarea pensiilor și alocațiilor sociale

O altă reușită prezentată de Guvern la un an este că, în această perioadă, pensia minimă a crescut în total cu 92%, de la 1188 de lei până la 2279 de lei. De asemenea, a fost revizuit mecanismul de indexare a pensiilor, astfel încât pensiile mici să crească mai repede decât pensiile mari. Ca rezultat, pensiile mici s-au majorat față de anul trecut cu 50-70%, iar pensia medie– cu aproape 40%, de la 2271 de lei până la 3140 de lei. Totodată, valoarea alocațiilor de stat pentru persoanele în etate și a celor cu dizabilități a crescut cu peste 90%, iar actualmente, aproape 77 000 de persoane beneficiază de ele. Concomitent, au fost majorate semnificativ alocațiile pentru veteranii de război și alte plăți sociale.

5.Transformarea statului într-un partener veritabil al mediului de afaceri

Transformarea statului într-un partener veritabil al mediului de afaceri, de asemenea, e una dintre acțiunile de top ale Cabinetului. În acest an a fost constituită Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, iar cuantumul granturilor pentru business-uri din Republica Moldova aproape că s-a triplat – până la 340 milioane lei. De asemenea, au fost semnate suplimentar acorduri de grant cu o valoare de 82,6 mln lei și au fost debursate 54 mln. lei. Fondul de garantare a crescut la 188 mln lei și volumul garanțiilor active este de 720 mln lei pentru un portofoliu de credite de 1.2 mlrd. lei. A mai fost elaborat Proiectul de competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii etc.

6.Obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE

Una dintre cele mai mari realizări sau poate cea mai mare – cu care se mândrește Cabinetul de miniștri, este obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE). Potrivit Prim-ministrului, acest lucru „reflectă credibilitatea de care ne bucurăm după ani de izolare diplomatică. Știm cu toții că în absența unei astfel de credibilități nu ar fi fost posibil nici sprijinul acordat de Uniunea Europeană, de statele sale membre (cum ar fi România, Franța, Germania sau Polonia) sau de ceilalți parteneri de dezvoltare.”

7.Relansarea colaborării cu România 

O altă acțiune importantă înregistrată de Executiv a fost relansarea colaborării cu România. „La ședința comună pe care am organizat-o în echipă pentru prima dată în Republica Moldova, la Chișinău, la 11 februarie 2022, împreună cu Guvernul României, am relansat colaborarea care s-a dovedit a fi atât de necesară, cu proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri, iar rezultatele se văd în fiecare zi – cum ar fi reducerea tarifelor de roaming sau ajutorul oferit sub formă de păcură, benzină și motorină” – a declarat Natalia Gavrilița.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...