[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii10 August 2022 06:30

Expert: Dacă este un domeniu de activitate unde Guvernul ar primi cea mai joasă notă, atunci acesta e...

Dacă este un domeniu de activitate, unde Guvernul actual ar primi cea mai joasă notă din partea mea, atunci acesta este sportul. Cine mă cunoaște, poate deduce că e un domeniu de suflet pentru mine, unde mai monitorizez ce se întâmplă. Declarațiile au fost făcute de Stas Madan, economist, director de program al Expert-Grup, informează TRIBUNA.

El a spus că a ascultat raportul de un an al lui Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, care are în administrare și sportul. „Despre sport a vorbit în treacăt, fără mare patimă, de unde am putut înțelege că toată realizarea în domeniul sportului este că urmează a fi dublate bursele sportivilor de performanță. Și cam atât”, a constatat el.

Stas Madan a explicat și de ce are o „asemenea atitudine critică”:

„Deși acum va fi dublată bursa sportivilor de performanță, de fapt în acest an sportul a pierdut foarte mulți bani, deoarece Parlamentul a votat interzicerea publicității jocurilor de noroc, cât și sponsorizările. Loteria Națională și partenerii privați ofereau multiple sponsorizări importante federațiilor sportive și Comitetului Olimpic, de care acestea acum nu mai pot beneficia.

Ministerul Educației nu are la moment un secretar de stat responsabil de domeniul sportului. A fost numit unul toamna trecută, care mi s-a părut extrem de promițător, dar care a plecat la doar câteva luni distanță. Asta e un semnal destul de prost.

Cu darea în exploatare a Arena Națională lucrurile evoluează lent. Indiferent de cum vor evolua lucrurile prin instanțe, cum tot vorbesc unii, acest obiect trebuie valorificat cât mai curând, pentru că în situația de acum este doar un activ care se erodează accelerat în lipsa unei mentenanțe corespunzătoare.

oată conducerea de stat se bucură când sportivii noștri performează la nivel internațional, cum e cazul de ieri al lui Serghei Tarnovschi. Foarte bine! Doar că e nevoie de mai mult de atât. De exemplu, dacă tot suntem la subiectul canotaj, de ce să nu luăm Baza de canotaj de la Valea Morilor și să facem o prioritate din refacerea / modernizarea acesteia?

Și nu în ultimul rând (poate chiar în primul), așa cum nici un guvern precedent nu a avut vreo viziune de dezvoltare a sportului în țară, la un de aflare la guvernare – nici acest guvern nu a prezentat o viziune despre cum susținem și prioritizăm sportul de performanță sau despre cum dezvoltăm cultura fizică și sportul de masă, care evident sunt într-un declin de mulți ani de zile. Investițiile în sportul de masă pot să reducă mult din presiunile asupra sistemului de sănătate în anii care urmează, ceea ce e mai mult decât important.”

„Sper ca în următorul an de bilanț al Guvernului când voi reveni la această postare să văd că lucrurile s-au îmbunătățit mult în sport”, a conchis Stas Madan într-un comentariu pe Facebook.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...