[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri9 August 2022 13:17

Trans-Oil reiterează necesitatea anulării unei hotărâri a CSE: Uzina de la Bălți nu poate lucra la o capacitate de 7% pentru a furniza ulei doar pe piața locală

Grupul Trans-Oil a reiterat că uzina de la Bălți nu poate lucra la o capacitate de 7% pentru a furniza ulei doar pe piața locală – sau lucrează la o capacitate de 60-70%-80%, sau nu lucrează deloc. Din punct de vedere tehnic, uzina nu poate să lucreze la 7% capacitate, nu este posibil, informează TRIBUNA.

„În perspectivă, la stoparea activității uzinei, uleiul de brand local „FLORIS” ar putea dispărea, iar Republica Moldova va fi nevoită să importe ulei din România sau Ucraina, fără a mai putea controla prețul de import.

În cazul în care decizia cu privire la nerambursarea TVA la exportul de ulei va fi anulată în termeni rezonabili, iar vânzările de ulei pentru export vor fi iarăși profitabile, acest profit va acoperi pierderile înregistrate de uzină în prezent pe piața internă ca urmare a subvenționării prețului de vânzare a uleiului la poarta uzinei la 29.1 lei pentru o sticlă” – se mai spune în declarația holdingului.

Grupul Trans-Oil ar putea menține plafonarea acestui preț pentru o perioadă mai îndelungată, asigurând consumul intern cu ulei ieftin, dacă decizia CSE este anulată în perioada imediat următoare.

„În cazul în care anularea se tărăgănează, trecând peste limita de 4 săptămâni (când va începe recoltarea semințelor de floarea soarelui de roada 2022) – nu există un pronostic pozitiv cu privire la ceea ce urmează să se întâmple” – a mai spus Trans-Oil.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...