[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 August 2022 14:59

Ex-Premierul Sturza: Întreruperea livrării gazului de către ruși este puțin probabilă

Pare paradoxal, dar sunt șanse ca iarna viitoare să fie pentru moldoveni mai ușoară decât cea trecută. În primul rând, Moldova va avea gaz. Întreruperea livrării gazului de către ruși este puțin probabilă. Asta ar însemna să înghețe la propriu Transnistria, lăsând-o fără gaz și curent, dar și fără un venit constant. Declarațiile au fost făcute de ex-Premierul Ion Sturza, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, prețul (conform contractului curent) va fi mai jos. De „vină” este formula mult criticată de unii. În perioada de iarnă, începând din noiembrie, parametrii se inversează – 70% din mixt reprezintă prețul la petrol și 30% la gaz pe piețele internaționale. Luând în vedere faptul că prețul la petrol a scăzut în ultima perioadă constant și va mai scădea, putem să ne așteptăm la o scădere a prețului la gaz pentru Moldova de 40-50%. Prețul la energia electrică va fi constant, poate ușor în scădere. Oricum este la jumătate față de cel din România. Prețul la carburanți scade și este cel mai jos din regiune. Prețurile la materiile prime de bază – metale, lemn, chimicale – scad pe fondul unei încetiniri globale economice. Prețurile la alimente s-au stabilizat. La pozițiile-cheie – grâu, ulei – au început să scadă.

„În caz că totuși din considerente care nu depind de Moldova livrările de gaz rusesc se vor sista, există posibilitatea de a aduce gaz pe gazoductul Iași-Chișinău. Da, puțin, dar suficient pentru ca consumatorii casnici de pe malul drept al Nistrului să treacă iarna”, a notat el într-un comentariu pe Facebook.

Omul de afaceri a mai spus că încasările la buget (în creștere cu 25%), rezerva valutară (3,5 miliarde de dolari), ajutorul extern (circa 600 milioane USD) sunt plasa de siguranță că țara are un minimum de resurse pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...