[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii5 August 2022 06:55

Opinie referitor la planul Guvernului privind lemnele de foc: Ar trebui să introducă măsuri de control al pieții

Jurnalistul Victor Nichituș, referindu-se la planul Guvernului privind lemnele de foc, consideră că autoritățile ar trebui să stabilească prețul de piață, informează TRIBUNA.

„Între Prut și Nistru 568 de mii de gospodării casnice folosesc lemnul ca sursă principală de încălzire. Datele au fost prezentate astăzi de secretarul general al Cabinetului de Miniștrii de la Chișinău, Dumitru Udrea. Domnia sa a anunțat că guvernul moldovean a subvenționat agenția Moldsilva cu peste 74 de milioane de lei pentru ca prețul lemnului să nu crească, astfel vestea ce ne-o anunță oficialul ar fi că autoritățile vor asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar de anul trecut.  În perioada octombrie – noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică, care face parte dintr-un grup social-vulnerabil care se încălzește doar cu lemne, va putea cumpăra până la 3 metri steri la un preț plafonat, a spus Udrea. Salut faptul că cei de la Guvernul Republicii Moldova încearcă să mențină scăzut prețul la lemne. Nu le va reuși” – a notat el într-un comentariu pe Facebook.

Comentatorul politic a explicat, în context, că un metru ster de lemne este egal cu aproximativ 0,66 metri cubi de lemn – pentru asigurarea căldurii pe timp de iarnă o familie folosește cel puțin cinci/șase metri cubi de lemne de foc. Am spus metri cubi, nu metru ster. Trei metri steri de lemne de foc care vor fi compensați de guvern familiilor nevoiașe se vor termina peste două luni.

„Știu amănuntele acestea din experiența rudelor apropiate care au casă la țară și se încălzesc la sobă.

Înțeleg că nemulțumitului i se ia darul. Știu că subvențiile sunt necesare, dar poate e mai bine ca alături de această măsură de protecție socială autoritățile să combată specula cu lemne de foc.

Mi se spune că deja întreprinzătorii fac rezerve de lemne pentru a le vinde mai scump. Asta e speculă curată!”, a spus el.

Victor Nichituș a mai spus că autoritățile guvernamentale ar trebui să stabilească ele prețul de piață, nesubvenționat, al lemnelor de foc și ar stabili pedepse drastice pentru cei care le-ar vinde mai scump.

„Dacă Cabinetul de Miniștri își dorește să stabilească măsuri de ajutor social atunci el poate introduce măsuri de control al pieții, PAS are toate pârghiile pentru a face acest lucru. Introducerea subvențiilor reprezintă mai degrabă o frecție cu apă rece la o proteză de lemn. O un fel de astupatul gurii celor care vor spune că Partidul Acțiunii și SOLIDARITĂȚII nu au făcut nimic.

Eu zic că autoritățile, oricare vor fi ele, fac ce știu mai bine – introduc jumătăți de măsură sperând că își vor securiza poziția. Jumătățile de măsură sunt o dovadă a ipocriziei.

Repet, dacă există voință, doar controlul pieței de produse lemnoase ar fi dovada solidarității cu locuitorii celor aproximativ 600 de mii de case care se încălzesc cu lemne”, a conchis jurnalistul.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...