Este evident că perspectivele dezghețării conflictului transnistrean depind de evoluțiile evenimentelor pe teatrul de război din Ucraina. Declarația a fost făcută de Anatol Țăranu, doctor în istorie, comentator politic, informează TRIBUNA.
În opinia sa, la moment, Moscova nu are interes să forțeze acutizarea situației în Transnistria în condițiile când armatei ruse nu i-a reușit să creeze un culoar de legătură terestră cu zona separatistă din Republica Moldova. Dacă această situație se va păstra pe viitor, regimul de la Tiraspol va fi prins în menghină de către două entități puternice interconectate: Europa și Ucraina, fapt ce va duce inevitabil la slăbirea influenței Rusiei asupra conflictului transnistrean.
„Însă, până la momentul finalizării războiului din Ucraina, pentru Chișinău este important să-și asume o linie politică de neutralizare a pericolului dezghețării conflictului transnistrean, blocând pe această cale extinderea războiului peste teritoriul Republicii Moldova. Această linie politică trebuie să reiasă din înțelegerea că Rusia pe termen scurt sau mediu nu își dorește soluționarea conflictului, având ca scop păstrarea influenței sale geopolitice asupra Republicii Moldova, dar și pentru a dispune de un cap de pod militar în spatele Ucrainei”, a declarat expertul într-un comentariu pentru IPN.
Anatol Țăranu a spus că printre puținele posibilități de a nu mai ține Republica Moldova la mâna Rusiei este revizuirea prevederilor Convenției din 1992, renunțarea la rolul decisiv al Rusiei în procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean prin adoptarea de către Chișinău a soluției decuplării temporare a Transnistriei de procesul integrării europene a Republicii Moldova.
„O asemenea soluție ar însemna integrarea europeană etapizată, la prima etapă doar pentru o parte a Republicii Moldova, cu Transnistria temporar decuplată de acest proces, dar cu păstrarea de jure a integrității teritoriale a statului. Decuplarea temporară a Transnistriei va permite o integrare graduală sigură a Republicii Moldova în spațiul UE, contribuind la o implicare mai mare a UE și SUA în reglementarea politică a conflictului transnistrean, diminuând pe această cale probabilitatea dezghețării lui prin reaprinderea ostilităților militare la Nistru”, a subliniat comentatorul politic