[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii3 August 2022 06:03

Etologul Dorian Furtună, despre politica moldovenească: Repetitivă, plictisitoare și anti intelectuală

Etologul Dorian Furtună, doctor în biologie, autor al mai multor cărți, consideră că politica moldovenească este repetitivă, plictisitoare și chiar anti intelectuală, informează TRIBUNA.

Expertul, în cadrul „Interviului fără protocol” cu Dorin Galben, a spus societatea moldovenească este bolnavă de politică.

„Majoritatea dialogurilor, interviurilor, știrilor, discuțiilor în țara asta sunt despre politică și în jurul politicii. Aceasta e preocuparea de bază, firească și nefirească… și din cauza preocupărilor de supraviețuire a oamenilor, dar și pentru că politica este atât de mediocră în esență, încât o poate discuta oricine. Ieși în stradă și fiecare al doilea este specialist în politică și o să-ți spună cum trebuie condusă țara”, a declarat el.

Dorian Furtună a mai afirmat că în Republica Moldova e foarte simplu să devii politician sau comentator.

„Orice tip sau tipă care se regimentează în partid peste o lună va fi declarat politician/ă. La noi e vulgarizată politica”, a remarcat el.

Doctorul în biologie a mai menționat că, cu mulți ani în urmă a fost și el implicat în politică. „Eu m-am vaccinat de politică. Sunt bucuros că am fost atunci implicat. Am înțeles pentru mine că nu mă poate satisface intelectual. M-am concentrat pe cărțile mele”, a precizat el.

Dorian Furtună a constatat că „politica moldovenească e repetitivă. Mesajul, tipajul politic, promisiunile se repetă, sunt ca acum 30, 20, 10 ani, în afară de anumite orientări ideologice și fețe”.

Mai mult, în opinia sa, Moldova nu are elite politice, pentru că de-a lungul anilor  acestea au fost decimate, exterminate, deportate, iar actualmente acestea pleacă singure din țară.

„Noi nu prea avem în istoria țării etape îndelungate de autoguvernare, nu avem reflexul acesta, noi permanent am fost guvernanți din afară, ca și mentalitate, nu există nici măcar reflexul pentru democrație” – a mai spus el.

Întrebat de ce oamenii sunt nemulțumiți de cei pe care i-au adus la putere, Dorian Furtună a spus: „Pentru că aproape de fiecare dată, cei care vin la putere vin în baza unor promisiuni care depășesc cu mult capacitățile lor de realizare a acestora.”

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...