[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii1 August 2022 11:59

Opinie: Modificarea Codului electoral trebuie să fie însoțită de micșorarea numărului de deputați și a pragului electoral

„Modificări? Codul electoral? Credeam că aceste modificări trebuie sa fie anticipate de o definitivare a reformei în administrația publică. Asta în primul rând” – a declarat Aurelia Peru, doctor habilitat în științe politice, informează TRIBUNA. 

În al doilea rând – a adăugat ea – în condițiile în care populația RM este în continuă descendentă, trebuie de revenit la numărul de deputați în Legislativ. În opinia sa, bugetul public nu poate „întreține” 101 deputați.

În al treilea rând, potrivit spuselor sale, „pragul electoral de 5% este moartea democrației și pluripartidismului. Este exagerat de ridicat. Dar, simptomatic, nicio putere nu vrea să-l diminueze”.

„Evident, păstrăm sistemul proporțional cu liste „închise”… Nu suntem noi, moldovenii, pregătiți pentru selectarea aleșilor poporului pe liste deschise. Dar, cum sa fie deschise – noi nu cunoaștem reprezentanții diasporei, care înclină „busola” politică”, a mai spus ea.

Aurelia Petru, în al patrulea rând, a recomandat „mass-media să interzică analiștilor propagarea conceptului de „vot inutil”. Este o teorie care poate naște monopartidism și dictatori politici”.

„Cinci. Noul Cod trebuie să asigure calitate, nu conservare a puterii, indiferent de culoarea ei”, a conchis expertul în comunicare.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...