[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii1 August 2022 15:00

Analiza ultimelor ședințe ale Parlamentului din sesiunea de primăvară: „Transparența decizională a fost afectată prin...”

Ultima ședință plenară a sesiunii de primăvară 2022 a fost marcată de spiritul de consens al deputaților la procedura de votare a proiectelor examinate. Astfel, o treime din proiectele aprobate au fost susținute, în comun, de majoritatea parlamentară și opoziție. Constatările aparțin Asociației Promo-LEX în cadrul monitorizărilor săptămânale a lucrărilor plenului Legislativului, informează TRIBUNA.

La ultima ședință, care s-a desfășurat în zilele de 28 și 29 iulie curent, Parlamentul a examinat 43 de proiecte de legi și hotărâre. În cazul a 25 (58%) dintre acestea nu au fost respectate cerințele de transparență decizională. Pentru 6 proiecte Guvernul a solicitat examinarea lor în mod prioritar.

„Transparența decizională a fost afectată prin nepublicarea raportului comisiei permanente sesizate în fond pentru 16  proiecte,  iar într-un caz din acestea lipsea și coraportul comisiei. În cazul a 17 proiecte nu au fost publicate alte acte aferente, inclusiv sinteza recomandărilor, obiecțiilor și amendamentelor; textul proiectului de lege înainte de votarea în a doua lectură; analiza impactului de reglementare. La fel, nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul unui proiect de lege, acesta fiind mai mic de 10 zile lucrătoare.  În cazul a 13 proiecte de legi a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 10 zile de la data aprobării proiectului în primă lectură  sau în termenul de 30 de zile după primirea proiectului”, a constatat Promo-LEX.

Proiectele de lege nr. 300 și 301 din 14.07.2022, al căror autor este Guvernul, au fost examinate și votate, în două lecturi, în cel mai scurt termen – 14 zile calendaristice, iar proiectul nr. 312 din 02.11.2021, înaintat de către deputații PAS, a fost supus dezbaterii și votării, în prima lectură, în cel mai lung termen – în 268 de zile.

La începutul ședinței din 28 iulie și-au înregistrat prezența 85 de deputați și respectiv, 29 iulie – 84 de deputați. La procedura de vot au luat parte (prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra, Nu a votat), pentru diferite proiecte, între 52 și 85 de deputați.

Prima zi a ședinței plenare a durat circa 8 ore, cu două ore de pauză și cea de-a doua – circa 4 ore, cu o oră jumătate de pauză. Cea mai lungă dezbatere a fost la prezentarea proiectului noului Cod electoral al Republicii Moldova  – circa o oră și jumătate, iar cele mai scurte dezbateri au fost asupra proiectelor de lege nr. 301, nr. 264, nr. 298, nr. 241, nr. 293, nr. 251 și nr. 108 care au durat între 1 și 3 minute.

Amintim că, sesiunea de primăvară a Parlamentului s-a încheiat la 29 iulie curent.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...