[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important31 Iulie 2022 08:00

TOP-5 destinații ale cheltuielilor partidelor politice din Republica Moldova

Duminica trecută TRIBUNA a publicat „TOP-10 partide din Republica Moldova cu cele mai mari cheltuieli pentru sedii”, iar în acest final de săptămână vă propunem un clasament în care să vedeți cele 5 destinații pentru care formațiunile achită cei mai mulți bani, cheltuielile totale ale partidelor, în 2021, fiind în valoare de 51 344 453 de lei.

1. Întreținerea și/sau locațiunea sediilor

Cel mai mult partidelor politice din Republica Moldova au cheltuit, anul trecut, pentru întreținerea și/sau locațiunea sediilor. Astfel, din totalul cheltuielilor suportate – peste 51 mln. lei, 24% sau 12,3 mln. lei au revenit acestei destinații.

2. Campania electorală

Următoarea destinație în clasament, după întreținerea și locațiunea sediilor, este campanie electorală (la 11 iulie 2021 au avut loc alegerile parlamentare anticipate). Astfel, 22% sau 11,2 mln. lei din toate cheltuielile au fost suportate pentru acea campanie.

3. Remunerarea personalului

Remunerarea angajaților formațiunilor ocupă locul trei în acest clasament, 19% sau 9,7 mln. lei din totalul de cheltuieli fiind alocat pentru această destinație.

4. Presă și materiale promoționale

Penultimul loc în topul nostru îl ocupă cheltuielile pentru presă și materiale promoționale. Din totalul de peste 51 mln., 14%  sau 7,1 mln. lei au revenit în acest sens.

5. Programe destinate tinerilor și femeilor

„TOP-5 destinații ale cheltuielilor partidelor politice din Republica Moldova” e încheiat de programe destinate tinerilor și femeilor. Pentru aceste programe au fost înregistrate 12% sau 6,1 mln. lei din cheltuielile totale.

Precizăm că, potrivit celor 48 de rapoarte publicate de CEC pentru anul 2021, 15 partide politice au raportat 0 lei cheltuieli financiare, iar 33 de partide politice au raportat cheltuieli totale în valoare de 51 344 453 de lei,. Dintre acestea, 75% din cheltuieli au fost efectuate din alocațiile primite din bugetul de stat, iar 25% – din alte surse. Din totalul cheltuielilor efectuate, 92% au fost raportate de 9 partide politice care au înregistrat cheltuieli de peste un milion de lei fiecare, iar 8% – de 24 de partide politice.

Notă: Clasamentul a fost elaborat în baza raportului de monitorizare al Promo-LEX – „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2021”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...