[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important30 Iulie 2022 07:55

Ex-deputat: Soluția plauzibilă în cazul teritoriului din stânga Nistrului ar fi crearea unei...

Ex-deputatul Iurie Țap, expert în administrație publică, a constatat că „în contextul geopolitic, inter alia, este readusă în discuție și problema federalizării. În parte, se exemplifică prin construcțiile statale ale Germaniei, Elveției, altele…” și-n opinia sa, soluția plauzibilă în cazul teritoriului din stânga Nistrului ar fi crearea unei regiuni administrative, informează TRIBUNA.

„În acest context se impun anumite precizări.  Or, în cazurile menționate (ale Germaniei și Elveției) este vorba despre contextul istoric al acestor construcții statale. Altfel spus, aceste federații au la originea lor existența formațiunilor statale istorice (celor germanice în cazul Germaniei și, respectiv, celor germanice, franceze și italice în cazul Elveției), entități, care au creat federațiile respective.

Cât privește parcursul istoric al Republicii Moldova este cu totul altă situație. Nu vom intra în detalii, fiindcă nu este cazul…

În aceeași ordine de idei vom preciza statutul juridic special al UTA Gagauz Yeri ca autonomie politică a găgăuzilor care nu au o entitate statală. Pornind de la aceste precizări, vom deduce lipsa de temei privind ideea de construcție federală în cazul Republicii Moldova”, a declarat el într-o postare pe Facebook.

Privind problema propriu-zisă, fostul deputat a remarcat că, în esență, este vorba despre problema descentralizării puterii, or, soluția plauzibilă în cazul teritoriului din stânga Nistrului ar fi crearea unei regiuni administrative, de rând cu cele trei regiuni Nord, Centru și Sud care ar beneficia de o largă autonomie administrativă în cadrul statului unitar Republica Moldova.

„Este vorba despre o delimitare clară a competențelor/responsabilităților între centru și colectivitățile descentralizate, respectiv a resurselor și patrimoniului, altfel spus, condiții ce ar asigura independența politică, administrativă și financiară ale acestora. Apropo, Europa viitorului este Europa regiunilor… Iată de ce, una dintre reformele de bază ce trebuie realizată este cea structurală, ca modalitate de democratizare a statului, implicării cetățenilor în procesul decizional, dar și ca instrument privind dezvoltarea durabilă a colectivităților teritoriale locale și celor regionale, dar și statului la general”, a mai spus Iurie Țap, concluzionând: „o descentralizare veritabilă poate fi un remediu pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, dar și privind atenuarea crizelor interne”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...