[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Iulie 2022 07:00

Declarație: Conflictul înghețat de pe Nistru rămâne sursa principală de riscuri de securitate în regiune

Fostul deputat Chiril Moțpan, ex-președinte al Comisiei Securitate Națională din Parlament, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr, a declarat că, după 30 de ani de la semnarea Acordului „Cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, conflictul înghețat de pe Nistru rămâne sursa principală de riscuri de securitate în regiune, informează TRIBUNA.

„Nicio o operaţiune de menţinere a păcii nu este în stare să realizeze demilitarizarea Zonei de Securitate, după cum este prevăzut de documentele ce reglementează desfăşurarea operaţiunii.

Nici la nivelul societății din R. Moldova nu există un consens asupra evenimentelor din 1992. Există doar ezitare, extrem de multă dezinformare, iar actuala guvernare, la fel ca și cele precedente, încearcă să menajeze interesele structurilor separatiste neconstituționale, fie în speranța unei „reintegrări” prost înțelese, fie din motive ascunse, legate de interesele politico-economice ale anumitor structuri politice de la Chișinău”, a menționat politicianul.

Potrivit spuselor sale, atât Comisia Unificată de Control, cât și Comandamentul Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare acționează ineficient, din cauza șicanelor cauzate de regimul separatist și a jocului dublu al oficialităților Federației Ruse.

„La 30 de ani de la „reglementarea pașnică” a conflictului suntem într-un impas cronic suprapus de o realitate a unui război inițiat de cei care ne țin prizonieri de câteva decenii. Ce facem cu această realitate?”, a conchis fostul parlamentar.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...