[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important24 Iulie 2022 14:00

Omul săptămânii: Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei

Omul acestei săptămâni este ministrul Afacerilor Externe și al Apărării al Irlandei, Simon Coveney, care s-a aflat în Republica Moldova la 20 iulie curent, fiind primul șef al unei diplomații europene care vizitează Republica Moldova după obținerea statutului de țară candidată, dar și primul ministru de externe irlandez care sosește la Chișinău în ultimii 19 ani, informează TRIBUNA.

Simon Coveney a felicitat autoritățile și cetățenii Republicii Moldova pentru obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE).

„Irlanda este o mare susținătoare a Republicii Moldova în apropierea de Uniunea Europeană și vom continuă să vă susținem pentru a deveni membru”, a declarat oficialul.

Ministrul irlandez, totodată, a spus că Irlanda dorește să ajute Republica Moldova prin acțiuni concrete pentru a parcurge pașii necesari pentru obținerea cât mai rapidă a statutului de membru al UE.

Oficialul a mai exprimat solidaritate și recunoștință în adresa Republicii Moldova în contextul găzduirii refugiaților din Ucraina.

TRIBUNA precizează: Simon Coveney s-a născut la 16 iunie 1972, în Cork, Irlanda. În 1998 a obținut un mandat de deputat, iar în 2002 a fost reales în funcție. În perioada 2004-2007 a fost membru al Parlamentului European. În 2007 a fost reales în această calitate, însă a refuzat mandatul. A fost ministru al Agriculturii, Marinei și Alimentației între 2011 și 2014, ministru al Apărării între 2014 și 2016 , ministru al Locuințelor, Planificării, Comunității și Guvernării Locale între 2016 și 2017. În 2017 a fost numit ministru al Afacerilor Externe și Comerțului, iar în iulie 2020 a fost numit ministru al Afacerilor Externe. Este căsătorit, are trei copii.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...