[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Iulie 2022 10:00

Politician: Singura soluție este ca Guvernul să renegocieze contractul cu Gazprom

Fostul lider al Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, spune că trebuie renegociat contractul cu Gazprom, informează TRIBUNA.

Mariana Durleșteanu a făcut o retrospectivă a prevederilor și și-a pus mai multe întrebări:

„Pct.1. Termenii de valabilitate a contractului sunt extinși până în 30 septembrie 2026. Întrebare – ce facem cu Pachetul 3 Energetic din Acordul de Asociere cu UE? Ce va face Moldovagaz privind sursele alternative de furnizare a gazului în RM? Guvernul prin intermediul Energocom a lansat licitația pentru achiziția de gaze utilizând mijloacele alocate din împrumutul oferit de BERD. Probabil aceste cantități de gaze vor fi stocate ca rezerva pentru perioadele când consumul depășește volumele agreate cu Gazprom sau în caz de deconectare a livrărilor din FR.

Pct.3 prevede cantitățile de gaz lunar pe care Gazprom le va livra și Moldovagaz le va primi și achita. Aici, se prevede că dacă Tiraspoltransgaz va semna un acord cu Moldovagaz privind livrarea cantității de gas de 2062 mln. Metri cubi, atunci Gazprom va livra către Moldovagaz, iar Moldovagaz va primi și achita livrarea acestei cantități de gaz. Concluzia- juridic Moldovagaz și-a asumat obligațiunea de a achita gazul livrat către Tiraspoltransgaz, în caz de arbitraj entitatea legala va fi Moldovagaz. Deci, Tiraspoltransgaz nu are obligațiuni financiare către Gazprom.

Pct.5 Prevede modalitatea de rezervarea suplimentară a cantităților de gaze lunar si zilnic, precum și costurile pentru rezervare care sunt de 46$/1000 m3 (pentru punctele de intrare si ieșire din sistemul Ucrainean) și 13,8 $/1000m3 (pentru punctele de ieșire din sistemul Ucrainean). Aceste costuri sunt fixate pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 decembrie 2024. Întrebare- care este suma achitata de către Moldovagaz în aceasta iarna 2021- 2022 și dacă aceste cheltuieli au fost incluse în tarif de către ANRE.

Pct.6 se referă la formula de preț, care prevede ca în Trimestrul IV și I al anului calendaristic (octombrie -martie) se achita 30% din prețul spot de la bursa TTF, Olanda si 70% prețul este fix corelat la produsele petroliere. În Trimestrul 2 și 3 formula de pre teste inversă, adică 70% preț spot și 30% preț fix. Chiar dacă vara consumul de gaze este mai mic, moldovenii plătesc un preț mai mare decât cel din iarna, deoarece cotațiile la bursa au ajuns la peste 1900$/1000 m3.

Astfel, Moldovagaz merge în fiecare luna la ANRE pentru a solicita majorarea de tarif, ultimul fiind propus la un nivel de 29,48 MDL/ m3, iar ANRE are proiectul de decizie la nivel de 22,26 lei. Șeful de la Moldovagaz argumentează ca aceste prețuri pentru achiziția gazelor în iulie la nivel de 990$/1000m3 și în august va fi 1460$/1000m3 trebuie sa fie transpuse în tarif către consumatori. Conform comunicatului de presă al Moldovagaz reiese că moldovenii săraci dar disciplinați (Consumatorii casnici, până la data de 30 iunie 2022, au plătit 98% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.). Este trist, ca Moldova plătește un preț pentru gaze de 8 ori mai mare decât alte tari din Europa, fiind cea mai săraca țară cu venituri la limita pragului de sărăcie de 2200 lei/ luna (circa 40% din populație)”, spune Durleșteanu.

Ea afirmă că, singura soluție este ca Guvernul să renegocieze acest contract de livrare a gazelor cu Gazpromul pentru a fixa un preț clar corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor, „de altfel riscăm să asistăm la un colaps financiar al întregii țări”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...