[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Iulie 2022 08:00

TOP-5 realizări ale PAS în primul an de la alegeri

La 11 iulie curent, la 1 an de la victoria în alegerile parlamentare anticipate, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – actualmente partid de guvernare, a prezentat un raport în care a expus o serie de realizări în diverse domenii. TRIBUNA a analizat lista formațiunii și a elaborat un „TOP-5 realizări ale PAS în primul an de la alegeri”, realizări care au fost printre cele mai sonore, discutate în societate la un moment dat sau continuă să fie discutate și acum.

1.Obținerea statului de țară candidată la UE

Una dintre realizările cu care se mândrește (poate cel mai mult) PAS, este obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) la 23 iunie curent – în timp record, urmare a cererii semnate de conducerea țării la 3 martie curent. Potrivit partidului, aceasta înseamnă multe schimbări care ne vor apropia de nivelul de trai european și sporirea sprijinului politic și financiar din partea UE pentru cetățenii noștri.

2.Majorarea pensiei minime

Majorarea pensiei minime a fost una dintre principalele promisiuni ale PAS în campania electorală din vara anului trecut, așa că, după ce a ajuns la guvernare, în următoarele luni, formațiunea a aprobat creșterea pensiei minime la 2000 de lei pentru toți cei cu stagiu deplin (+68%) și mărirea pensiei medii cu 900 lei/lună, dar și a indexat pensia cu 14% pentru toți pensionarii.

3.Începerea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor

O altă realizare prezentată de PAS a fost faptul că a început evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. În cadrul acestui proces, integritatea tuturor candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor va fi verificată de o comisie de evaluare independentă, înainte ca dosarele lor să fie transmise spre concurs/alegeri (procedura de pre-evaluare/pre-vetting) și doar candidații care vor primi aviz pozitiv din partea Comisiei de evaluare vor fi considerați eligibili pentru funcțiile respective.

4.Lansarea Programului „Satul european”

Lansarea Programului „Satul European” – program de stat pentru finanțarea proiectelor de infrastructură în localitățile din Moldova, este o altă realizare trecută în registrul PAS. Astfel, au fost selectate 487 proiecte în valoare de 2.009.153.813 de lei, depuse de primării pentru infrastructură socială, măsuri de eficiență energetică, construcția și renovarea apeductelor, susținerea afacerilor și crearea locurilor de muncă.

5. Creșterea salariului minim

O altă realizare raportată de PAS a fost creșterea salariului minim. Astfel, începând cu 1 aprilie 2022, salariul minim a fost majorat cu 60% pentru bugetari (de la 2200 la 3500 lei), iar salariul minim în sectorul privat a crescut cu 20% (de la 2935 la 3500 lei).

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...