[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii13 Iulie 2022 06:30

Ex-deputat: PAS trebuie să-și actualizeze viziunea privind obiectivele imediate și cele de perspectivă

Fostul deputat Iurie Țap, expert în administrație publică, în contextul raportului prezentat de partidul de guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), la 1 an de la victoria în anticipate, a afirmat că, în pofida circumstanțelor nefavorabile (criza sanitară, războiul și consecințele agravante ale acestuia), guvernarea/puterea politică (PAS-ul), în linii mari, a făcut față provocărilor, informează TRIBUNA.

„De rând cu soluționarea problemelor stringente de ordin social-economic, s-a pus accentul pe lupta anticorupție și, respectiv, reforma sectorului justiției. Evident, în raport cu guvernările precedente actuala putere politică urmărește real interesul public. Totodată, din perspectiva valorilor democrației și statului de drept, atât în gestionarea operațională, cât și privind obiectivele strategice au fost admise mai multe erori”, a declarat ex-parlamentarul.

Expertul, vorbind despre „factorul subiectiv”, a spus că, în condițiile lipsei cadrelor bine pregătite și experimentate, PAS-ul a mizat, chiar stăruit, pe forțele proprii, ignorând segmentul pro-european extraparlamentar care a devenit un oponent înverșunat al guvernării, reducându-și, astfel, segmentul de susținători. Totodată, fiind bine intenționați și urmărind obiective de interes public, PAS-ul a greșit depășind, adesea, câmpul legal și cel constituțional, dar și acționând netransparent. Or, lucrurile bune trebuie să fie făcute bine!

„O problemă de principiu ține de fortificarea instituțiilor/autorităților statului. În acest context, raporturile actuale dintre legislativ și executiv cu președintele diminuează capacitatea acestora de acționa din perspectiva principiului separației puterilor. Este și cazul ca Președintele Republicii Moldova să-și revadă abordarea, or, practica, când urmare ședințelor CSS-ului, sunt stabilite sarcini/recomandări pentru parlament, guvern, ministere/miniștri, este una neconstituțională și contravine principiilor statului de drept. Sub alt aspect, parlamentul nu este eficient din perspectiva prevederilor constituționale ca fiind „organul reprezentativ suprem al poporului din Republica Moldova și unica autoritate legislativă a statului”, iar structura guvernului nu este optimă pentru obiectivele urmărite. Un exemplu ar fi ministerul infrastructurii și dezvoltării regionale, un mega minister, cu domenii ce nu au coerență. În acest sens, problema reformei administrației publice, una dintre condiționalitățile Comisiei Europene privind statutul de candidat pentru aderare, dar și principalul instrument de promovare a tuturor reformelor, bate pasul pe loc…””, a menționat el.

Cât privește problema reformelor, Iurie Țap a notat, în postarea pe Facebook, că la cei 32 de ani de existență statul Republica Moldova este unul nefuncțional și principala sarcină constă în reconsiderarea statului ca instrument de realizare a interesului public/serviciilor publice ce și le doresc cetățenii.

„Sunt necesare schimbări structurale sistemice și profunde, în parte privind sistemul administrativ care este instrumentul principal de administrare a treburilor publice. În acest sens, PAS-ul trebuie să-și actualizeze viziunea privind obiectivele imediate și cele de perspectivă, s-o transpună în documente de politici, respectând transparența decizională și asigurând, astfel, coeziunea tuturor forțelor ce optează pentru valorile democrației și statului de drept. Simplu spus, să fie agreată, de comun acord cu societatea/cetățenii, agendă schimbărilor, dar și să fie fundamentate clar beneficiile ce urmează să fie realizate urmare acestora. Or, succesul oricăror reforme/schimbări este imposibil fără susținerea populară… Este crucial nu doar pentru PAS, ci și pentru viitorul nostru… Providența ne-a oferit o șansă…”, a subliniat fostul deputat.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...