[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news7 Iulie 2022 14:59

Declarație: Este necesar ca reforma să creeze unitate și consens în mediul universitar, nu discordie și divizare partizană

În contextul discuțiilor tot mai fierbinți pe subiectul reformei sistemului universitar anunțat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a declarat că este „pentru o reformă a sistemului universitar și de cercetare, dar cu prudență și pricepere, fără agende ascunse”. Totodată, Comitetul solicită autorităților să sisteze implementarea acestei reforme, informează TRIBUNA.

„Din păcate, anunțul recent al Ministrului Educației cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor instituții din domeniul educației, cercetării și inovării (N.462/MEC/2022) se rezumă la reducerea mecanică a numărului de universități și nu a unei transformări calitative a sistemului universitar. Din acest motiv există atâtea contradicții, ambiguități și riscuri care se asociază în acest moment cu această acțiune a unui minister nepregătit pentru sarcina anunțată. Regretăm faptul că acest anunț a fost comunicat într-un mod extrem de abrupt, ultimativ și neprofesionist, iar în absența unor consultări prealabile cu mediul academic și societatea civilă, această acțiune a șocat mediul academic, a derutat opinia publică, cu excepția celor care nu au nici un fel de așteptări. Cu toate acestea, proiectul anunțat de Ministerul Educației a lăsat un gust amar printre managerii și cadrele profesorale, care se așteptau să fie tratate cu respectul cuvenit, în condițiile unor norme de autonomie universitară, parte intangibilă a parcursului european pe care l-am ales” – a menționat CUB.

În context, Comitetul solicită următoarele:

„1.Cerem MEC să sisteze fără întârziere implementarea proiectului său voluntarist și să declanșeze fără întârziere o serie de consultări publice complexe, cu implicarea factorilor de resort autorizați, profesioniști în domeniu. Este necesar ca reforma să creeze unitate și consens în mediul universitar, nu discordie și divizare partizană. Ni se pare extrem de important ca la elaborarea unui proiect de reformă și optimizare a sistemului universitar să participe delegați ai universităților afectate, precum și Academia de Științe a Republicii Moldova și agențiile specializate ale sistemului public de învățământ superior.

2.Solicităm autorităților proiectului anunțat de MEC să elaboreze și să prezinte tuturor celor interesați un Studiu comprehensiv, care ar demonstra utilitatea măsurilor agreate de MEC, direcțiile strategice de reformare a sistemului universitar și al cercetării științifice, deopotrivă cu toate oportunitățile și riscurile evaluate, scopurile urmărite de această politică. Este imperativ ca deciziile MEC să se bazeze pe fapte și evidențe, nu pe percepții ori fragmente de realitate, pe cauzalități plauzibile și nu pe interese de cartier.

3.Cerem respectarea principiului transparenței în procesul de luare a deciziilor la nivel de guvern, cu scopul de a informa și pregăti corespunzător societatea pentru efectele benefice ale deciziilor administrației centrale, o garanție pentru procesul de implementare a reformei preconizate. Acest proces trebuie să se desfășoare în condiții de maximă echitate, în spiritul democrației administrative, cu respectarea drepturilor fundamentale ale resurselor umane vizate direct și total.

4.Salutând călduros recunoașterea la 23 iunie de către Consiliul European a calității de țară-candidat pentru aderarea la UE, nu putem să nu remarcăm faptul că guvernul, care-și propune să rezolve condiționalitățile democratice cerute de factorii europeni, insistă în cazul acestei pseudoreforme asupra unei abordări și decizii profund voluntariste, care nu corespunde sub nicio formă normelor și reglementărilor existente în spațiul UE în materie de menținere și dezvoltare a cercetării, autonomiei universitare și mediului academic organizat.”

 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...