[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Iulie 2022 12:15

Inițiativă „ȘOR”: Tinerii de până la 25 de ani, care se angajează în câmpul muncii, să fie scutiți de impozitul pe venit

Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” propune ca tinerii cu vârsta de până la 25 de ani, care se angajează în câmpul muncii, să fie scutiți de impozitul pe venit. Inițiativa a fost prezentată, într-un briefing de presă, de către deputatul Vadim Fotescu, autorul proiectului de lege, și are drept scop oprirea exodului tinerilor peste hotare, informează TRIBUNA.

În opinia lui Fotescu, tinerii reprezintă cel mai prețios capital, iar motivele pentru care ei aleg să plece din țară au la bază lipsa condițiilor de trai, salariile proaste, atitudinea discriminatorie din partea statului și a angajatorilor, precum și lipsa perspectivelor de viitor.

„Mai grav este că puterea politică, în loc să depună eforturi pentru a soluționa măcar parțial aceste probleme și să încerce să oprească acest exod masiv, adoptă politici care agravează și mai mult situația. De exemplu, decizia total neinspirată de a închide majoritatea universităților din țara noastră și modul netransparent cu care s-a luat această decizie controversată reprezintă un semnal clar pentru tineri că ar trebui să-și caute rostul în altă parte. Atunci când nu faci nimic pentru a-i facilita accesul pe piața muncii și îi mai și limitezi dreptul la educație, evident că tinerii noștri nu vor avea altă soluție decât să plece în străinătate, în primă fază la studii, iar ulterior să se stabilească definitiv acolo”, a declarat parlamentarul.

Potrivit lui, proiectul de lege înregistrat în Parlament, prevede implementarea unui șir de măsuri fiscale, astfel încât tinerii să fie încurajați să-și găsească un loc de muncă acasă și, în același timp, angajatorii să fie interesați și motivați să ia la lucru anume tineri lipsiți de experiență și să le ofere posibilitatea să crească profesional și să avanseze în carieră.

„Cunoaștem că fiecare persoană angajată oficial îl costă foarte mult pe angajator, adică, pe lângă salariul pe care plătește, o sumă considerabilă o transferă în bugetul de stat. În aceste condiții, ei sunt descurajați să ia la lucru persoane fără experiență și să aștepte ani de zile ca acestea să crească profesional. În cel mai bun caz, îi angajează la negru și le achită salariile în plic”, a declarat Vadim Fotescu.

Prin prin urmare fracțiunea Partidului „ȘOR” propune ca, la angajarea tinerilor în vârstă de până la 25 de ani, persoana să fie scutită de impozitul pe venit, iar în acest fel, va fi luată o povară mare atât de pe umerii angajatorilor, cât și de pe umerii angajaților.

„Atunci când un angajator va vedea că angajarea unui tânăr îl costă mult mai puțin va fi motivat să facă acest lucru, iar tânărul, la rândul său, va primi mai mulți bani și va fi astfel motivat să muncească. Noi considerăm că, în acest fel, veniturile la bugetul de stat nu vor scădea, dimpotrivă, vor crește, deoarece acesta ar fi un factor motivant de a scoate economia din zona tenebră. Și chiar dacă asta ar presupune anumite costuri de moment, pe termen mediu și lung, economia țării va avea doar de câștigat, deoarece își va reînnoi forța de muncă și va crește specialiști noi, de care avem foarte mare nevoie astăzi”, a mai spus deputatul.

La final, el și-a exprimat speranța că majoritatea parlamentară va analiza atent acest proiect și că va exista un consens larg, pentru a-l putea adopta și implementa în termene cât mai restrânse.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...