[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii1 Iulie 2022 07:00

Expert: Pentru R.Moldova, o abordare treptată a încetării prezenței sale în cadrul CSI pare a fi soluția cea mai acceptabilă

Analistul politic Anatol Țăranu e de părere că Republica Moldova nu poate fi și membru al Comunitații Statelor Independente (CSI), și al Uniunii Europene (UE), informează TRIBUNA.

„Astăzi, Republica Moldova este deja beneficiară a statutului de țară candidată de aderare la UE. Nu este un secret pentru nimeni că Moldova a primit acest statut, în principal, ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei vecine. Rusia a dezlănțuit un război împotriva Ucrainei pentru a opri deplasarea fostelor republici sovietice, pe care Moscova le tratează drept curtea sa din spate, spre Occident, și pe care fostele colonii ale Moscovei îl văd ca pe un model de dezvoltare civilizațională opusă modelului eurasiatic de dezvoltare, ultima cu dominanta geopolitică rusă la bază. În această logică a dezvoltării civilizaționale, prezența Moldovei în CSI, aflată sub influența decisivă a unei Rusii din ce în ce mai agresive, pare a fi o disonanță geopolitică din ce în ce mai intolerabilă, care amenință securitatea națională și însuși viitorul statului și poporului nostru”, a declarat el într-un comentariu pentru IPN.

Expertul a remarcat că, în acest context logic, este destul de evident că prezența Republicii Moldova în același timp ca parte a CSI și a UE este imposibilă.

„Totuși, apartenența deplină a Moldovei la UE este obiectivul practic al următorului deceniu, dacă numai în această perspectivă nu este luat în calcul și proiectul unionist. Prin urmare, pentru Republica Moldova, o abordare treptată a încetării prezenței sale în cadrul CSI pare a fi soluția cea mai acceptabilă. Mai mult, o ruptură bruscă a legăturilor cu CSI este plină de complicații în relațiile cu Tiraspolul și cel mai probabil va fi folosită de Moscova pentru a crește tensiunea în Transnistria”, a adăugat el, adăugând că „este necesar să se pornească de la înțelegerea faptului că în stadiul actual al integrării europene a țării noastre, conflictul transnistrean nu poate împiedica fundamental acest proces…”

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...