[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii30 Iunie 2022 06:30

Două aspecte care ar putea să faciliteze consensul național cu privire la integrarea europeană - opinie

Nicolae Eșanu, fost secretar de stat al Ministerului Justiției, expert în domeniul justiției, se arată ferm convins că în lipsa consensului larg este practic imposibil de a realiza orice obiectiv ambițios, iar „acest lucru este chiar mai important pentru procesul de îndeplinire a condițiilor pentru aderare” a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), informează TRIBUNA. 

El a declarat că ar foarte fericit dacă Republica Moldova ar deveni membru al Uniunii Europene până la sfârșitul mandatului actualei majorități, dar asta este o utopie. Cel mai probabil, nu vom adera la Uniunea Europeană nici pe parcursul mandatului viitoarei majorități și crede că este mult prea optimist să sperăm că vom dobândi calitatea de membru pe parcursul mandatului majorității care va urma după aceasta.

„Având în vedere cele menționate și faptul că nu este realist să considerăm că actuala majoritate va reuși să aibă majoritatea pe întreaga perioadă, cel mai important lucru pe care-l poate face actuala majoritate este să asigure acel consens larg despre care vorbeam. Aceasta este necesar inclusiv pentru a reduce la minim riscul instaurării unei majorități, care, în mod deliberat, din motive strict politice, va sabota procesul de îndeplinire a condițiilor de aderare sau chiar va porni pe contrasens. În condițiile în care pentru absoluta majoritate a forțelor din societate obiectivele strategice sunt comune, este mai greu de ratat, decât de atins obiectivul de a asigura consensul despre care vorbeam. De menționat că, existența sau numărul mare al adversarilor integrării europene nu poate fi o scuză pentru a nu căuta sau a nu ajunge la consens, căci este posibil să se întreprindă măsuri care, fără a compromite îndeplinirea condițiilor de aderare, vor face practic imposibilă respingerea planului național chiar și de către cei care se pronunță ferm împotriva integrării europene”, a menționat expertul într-o postare pe Facebook.

„Chiar și cu riscul de a atrage critici vehemente din partea ortodocșilor integrării europene”, liderul de opinie a menționat două aspecte care, în opinia sa, ar putea să faciliteze consensul național.

„Astfel, pentru a reduce intensitatea luptelor politice, se poate lua în calcul opțiunea de a elabora un plan care să prevadă îndeplinirea obiectivelor strategice, care sunt comune atât pentru adepții integrării, cât și pentru adversarii integrării, fără însă a menționa expres că obiectivele din plan sunt stabilite în scopul îndeplinirii condițiilor pentru aderare.

În al doilea rând, cred că adversarii integrării europene nu vor mai avea motive să respingă planul național privind condițiile pentru aderare sau, cel puțin, se va reduce considerabil riscul că vor lupta vehement contra îndeplinirii planului dacă, spre exemplu, aceștia vor primi anumite garanții, că la etapa aderării se va organiza un referendum național cu privire la acest subiect. Avantajul, în acest caz ar fi că lupta politică nu va mai avea drept obiectiv fondul, adică îndeplinirea condițiilor pentru aderare și transformarea Republicii Moldova într-un stat de drept, democratic, în care se respectă drepturile și libertățile fundamentale și în care se asigură pentru toți locuitorii un nivel de trai decent, ci doar forma, adică dacă statul Republica Moldova, care îndeplinește toate condițiile pentru a fi membru al Uniunii Europene, mai dorește sau nu să dobândească aceasta calitate.

Dar, așa cum mai toate guvernările ne-au deprins că pot eșua chiar și acolo unde nu prea este posibil, cred că forțele interne (mediul academic și de afaceri, societatea civilă și alte forțe) și partenerii de dezvoltare vor avea o contribuție decisivă la atingerea scopului menționat. Pentru aceasta ei trebui să ia in calcul opțiunea, ca acest deziderat, atingerea unui consens național, să devină drept unul dintre obiectivele lor strategice. De asemenea, este necesar ca ei să acorde suportul necesar, dar și să pună presiune asupra guvernării, pentru a o determina să depună eforturi maxime în scopul atingerii consensului național”, a subliniat Nicolae Eșanu.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...