[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important29 Iunie 2022 07:00

Conceptul „e-Votare” în R. Moldova: Procesul de vot va dura 3 zile! Prima utilizare va fi...

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, la 27 iunie curent, Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” și asupra hotărârii date urmează să se expună Guvernul și Parlamentul. Potrivit documentului, procesul de votare prin internet se va desfășura 3 zile, iar alegătorul va putea vota de mai multe ori, informează TRIBUNA.

„La fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin 2 pași: 1) identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și 2) exprimarea opțiunii de vot.

În cadrul arhitecturii IT a Comisiei Electorale Centrale, votul prin internet va fi asigurat de către un subsistem informațional cu denumirea „e-Votare”, parte a sistemului informațional SIAS „Alegeri”” – se menționează în Concept.

Totodată, e notat că, „organizarea procesului electoral cu utilizarea votului prin internet depășește cadrul de responsabilitate exclusivă a Comisiei Electorale Centrale. Implicațiile tehnice și încadrarea în arhitectura TIC guvernamentală implică și alte instituții ce vor avea competențe în organizarea întregului proces de votare prin internet”, astfel, cele mai importante instituții implicate vor fi: CEC, Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică, Agenția pentru Servicii Publice, Serviciul de Informații și Securitate, Agenția pentru Guvernare Electronică.

Pentru implementarea „e-Votare” mai urmează ca în Codul electoral să fie introdus un nou capitol – „Votarea prin internet”, în care se va menționa că „(1) Procesul de votare prin internet se va desfășura pe durata a 3 zile, de luni până miercuri, în săptămână înainte zilei alegerilor. (2) Alegătorul îşi poate exercita dreptul de vot prin internet de mai multe ori, doar ultimul vot fiind cel oficial contabilizat. Dacă alegătorul care a votat prin internet, merge la secția de votare și își exprimă votul pe suport de hârtie, votul electronic este anulat…”.

„Prima utilizare a sistemului de vot prin internet va fi decisă de către Parlament ca urmare a mai multor rapoarte prezentate de către CEC, Guvern și SIS privind nivelul de pregătire a sistemului și de asigurare a securității cibernetice” – se mai precizează în document.

Concept E-Votare by Cristina Gurez on Scribd

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...