[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Iunie 2022 08:00

TOP-5 vizite istorice în Republica Moldova din februarie până în prezent

Republica Moldova a găzduit numeroase vizite ale oficialilor de peste hotare de la începutul acestui an și mai cu seamă după ce a început războiul în Ucraina, a fost generată criza refugiaților, iar ulterior a fost depusă și cererea de aderare la Uniunea Europeană. Astfel că deplasările date aveau și au două motive – oferirea de suport pentru gestionarea crizei refugiaților și exprimarea susținerii pentru parcursul european. Unele vizite au fost de nivel foarte înalt și chiar…rare, istorice, așa că TRIBUNA a analizat perioada februarie-iunie curent și a elaborat un TOP-5 vizite istorice în Republica Moldova din februarie până în prezent.

1.Vizita conducerii FMI

Kenji Okamura, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), a vizitat Republica Moldova în perioada 12-15 iunie curent. Potrivit instituției, aceasta este prima vizită a conducerii Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova în acest secol. Kenji Okamura s-a întâlnit cu: Președintele Maia Sandu, Prim-ministrul Natalia Gavrilița, viceprim-ministrul – Andrei Spînu, ministrul Finanțelor – Dumitru Budianschi, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei – Octavian Armașu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, și alții.

2.Vizita Secretarului General al ONU

Antonio Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 9-10 mai curent. Aceasta a fost prima vizită a Secretarului general al ONU în Moldova în cei 30 de ani de la proclamarea independenței republicii – notează infotag.md. Antonio Guterres urma să se întâlnească la 9 mai cu Președintele Maia Sandu, iar apoi să susțină o conferință de presă comună, însă în dimineața zilei Președinția a anunțat că șeful statului s-a îmbolnăvit și evenimentele vor avea loc la Guvern, cu participarea Premierului Natalia Gavrilița – lucru care s-a și întâmplat. A doua zi Secretarul General al ONU a discutat și cu Președintele.

3.Vizita Președintelui Franței

Emmanuel Macron, Președintele Republicii Franceze, a vizitat Republica Moldova la 15 iunie curent, fiind prima vizită a liderului de la Élysée în țara noastră și prima în ultimii 24 de ani vizită a unui șef de stat francez (n.r. – În 1998 la Chișinău a fost Președintele francez Jacques Chirac). Emmanuel Macron a discutat cu Președintele Maia Sandu, cu care a făcut declarații pentru presă, precum și a participat la un prânz de lucru în cadrul căruia au participat membrii Guvernului și reprezentanții ai Parlamentului, precum și membrii delegației franceze. De asemenea, Macron și Sandu s-au plimbat prin centrul capitalei și au băut cafea la o terasă.

4.Vizita Președintelui Confederației Elvețiene

Ignazio Cassis, Președintele Confederației Elvețiene, s-a aflat în Republica Moldova la 22 martie curent. A fost pentru prima oară când un Președinte al Confederației Elvețiene a vizitat Republica Moldova. Ignazio Cassis a avut o întrevedere cu omologul său moldovean, cu care ulterior a susținut o conferință de presă.

5.Vizita Președintelui Guvernului Spaniei

Președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova la 3 iunie curent. Aceasta a fost prima vizită a unui conducător al Executivului spaniol. Pedro Sánchez a avut întrevederi cu Președintele Maia Sandu și Premierul Natalia Gavrilița.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...